BiH
2

Bosanska Kostajnica: Abdulah Berbić osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Rade Dojčinović

Klix.ba
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je 65-godišnjeg Abdualaha Berbića iz Bosanske Kostajnice na 20 godina zbog ubistva šezdesetogodišnje Rade Dojčinović 19. septembra prošle godine.

Kako je saopćeno iz ovog suda, jučer je održano ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice i pretres za izricanje krivičnopravne sankcije, nakon čega je donesena i javno objavljena presuda kojom je optuženi B. A. proglašen krivim zbog krivičnog djela teškog ubistva te osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.

Berbiću je produžen pritvor koji može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže devet mjeseci od izricanja prvostepene presude.

Berbić je 19. septembra prošle godine u mjestu Jošikova Voda kod Banje Luke, sa dva hica iz pištolja ubio Radu Dojčinović dok je pila kafu u ljetnoj kuhinji. Motiv ubistva je bilo koristoljublje jer je osuđeni saznao da Dojčinović ima veću sumu novca. Pratio je jedno vrijeme i na kraju ubio. Ukrao je 100 KM i pobjegao.

Prvobitno je zaključio sporazum o priznanju krivnje na 21 godinu zatvora, ali je slučaj vraćen na sud jer se prema Krivičnom zakonu RS-a za krivično djelo teškog ubistva može izreći kazna zatvora od 10 do 20 godina, ili 25 i više godina.

On je od ranije poznat policiji po krađama. Opljačkao je 31 stambeni, ugostiteljski i poslovni objekt iz kojih je ukrao LCD televizore, posuđe, nakit, odjevne predmete, novac, prehrambene proizvode i nanio materijalnu štetu u iznosu od 5.600 KM. Prilikom pretresa stana koji je Berbić koristio, policija je pronašla dio ukradene robe i pištolj.