BiH
0

Bosanska Gradiška: Strujni udar usmrtio labuda

SRNA
Dejan i Pero Gavrilović
Dejan i Pero Gavrilović
Prvo augustovsko jutro ostat će urezano u sjećanju porodice Pere Gavrilovića iz Mačkovca kod Bosanske Gradiške po tužnom događaju. Naime, Pero i njegov sin Dejan svjedočili su stradanju prelijepog labuda usljed strujnog udara na 10-kilovoltnom dalekovodu.
Dejan i Pero Gavrilović (Foto: SRNA)
Dejan i Pero Gavrilović (Foto: SRNA)

"Ovo mjesto je stjecište stotina čaplji, roda, labudova i ostalih ptica. Mužjak labuda je u povratku ka bari krilima zakačio žice dalekovoda i pao na zemlju. Prizor je zaista bio jeziv", priča Pero.

On navodi da su ptice potražile posljednju vodenu oazu kako bi se razmnožavale i hranile. Prije sedam dana istu sudbinu doživjela je i velika bijela roda.

Nakon isušivanja dijela Bardače ptice su se preselile na obližnje bare u Mačkovcu. Stradali mužjak je imao raspon krila od 235 centimetara, a težak je skoro 10 kilograma. U bari je ostala ženka sa osam mladih labudova.

"Volimo ptice, udomaćile su se ovdje, prilazimo im veoma blizu, pa nam je zbog toga veoma žao labuda", kaže Pero Gavrilović.

Samo četiri mjeseca ranije do kuće Gavrilovića moglo se doći jedino čamcem.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Sava je u to vrijeme poplavila i njive i puteve, a sada u sušnom periodu, osim poljoprivredi, stvara velike štete i pticama.

"Nije dobro kada je Sava visoka ni kada je niska. Strahujemo i za ostale ptice", kaže Pero Gavrilović, domaćin koji će uginulog labuda sahraniti pored obližnje bare.

Par labudova provede zajedno cijeli životni vijek, koji dostiže i do 50 godina. To znači da je jutrošnja tragedija označila kraj jedne ptičije idile.