BiH
0

Bosanska dolina piramida: Od vizije do realnosti

FENA
Kada je u aprilu 2006. nezavisni istraživač i autor višetomskog ciklusa “Alternativna historija” Semir Osmanagić, objavio da Visočka dolina krije najveći piramidalni kompleks u svijetu, bosanskohercegovačka, evropska i svjetska javnost bila je nemalo iznenađena.

U prilog hipotezi o postojanju kolosalnog piramidalnog kompleksa u gradiću u Bosni, Osmanagić je predočio nekoliko dokaza: satelitske snimke, rezultate termalne analize, 3D geodetsko-topografske mape visoke rezolucije te neosporan dokaz, pravilne četiri strane uzvišenja koja će uskoro dobiti imena: piramide Sunca, Mjeseca, Zmaja, Hrama Zemlje i Ljubavi.

U 2006., stručni timovi Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca koja je osnovana kao nevladina i neprofitna organizacija s ciljem istraživanja i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa BiH su radili na tri lokaliteta: Bosanskoj piramidi Sunca, piramidi Mjeseca i kompleksu podzemnih tunela za koje Osmanagić tvrdi da povezuju piramide te središte Visočke doline – Bosanske doline piramida.

Dvije stotine dana istraživanja i utrošenih stotinu hiljada radnih sati kako na terenu tako i na laboratorijskim analizama, doveli su do konkretnih zaključaka i dokaza. Zidovi piramide Sunca su, prema analizama Geološkog instituta iz Tuzle, napravljeni od izljevenih, betonskih blokova vrlo visoke kvalitete. Vidljiv je terasasti oblik piramide Mjeseca, a u podzemnim tunelima pronađeni su megalitni blokovi s urezanim simbolima, potencijalnim prvim evropskim pismom.

Mjesto geoarheološkog istraživanja su u toku godine posjetili mnogobrojni geolozi, egiptolozi, arheolozi: Aly Barekat, Mohamed Ibrahim Aly, Lamija El Hadidi, Dario Andretta i mnogi drugi. Zajednički zaključak svih gostiju je da su piramidalne građevine u Bosanskoj dolini piramida djelo ljudskih ruku te da su vrijedne istraživanja.

Visoko je, u ljetnom periodu, vrvjelo turistima iz svih krajeva svijeta - više od 200 hiljada posjetilaca donijelo je Visokom nagradu za turistički grad godine “Fest” s turističkog festivala u Splitu. Proklamiranje otvorenosti Fondacije za sve ono koji žele da učestvuju u Projektu, dovela je do nezapamćenog odziva volontera koji su, pod nadzorom stručnjaka Fondacije, nesebično i s entuzijazmom pomagali da bh. piramide što prije ugledaju svjetlo dana.

Stotine tv kuća, novinskih agencija, reditelja, novinara su svakodnevno obilazili lokacije. BiH i njene piramide su, za nepunih dva mjeseca, postale top tema svih svjetskih medijskih kuća: CNN, BBC, ABC, AP, ZDF, CBS, RAI 1, RAI 2, NATIONAL GEOGRAFIC… Zvanična web stranica Fondacije www.piramidasunca.ba zabilježila je oko 1,5 miliona pojedinačnih posjeta.

Fondacija je održala stotine prezentacija Projekta u BiH, uključujući i univerzitete u Tuzli i Zenici, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Americi, Maleziji…

Članovi Fondacije su posebno ponosni na činjenicu da su, pored Projekta istraživanja bosanskih piramida, pokrenuli još dva: Projekt kamenih kugli te istraživanja kamenih hramova u Bandolu pored Travnika. Osnovan je i Arheološki park : Bosanske kamene kugle sa sjedištem u Zavidovićima, mjestu u kojem se nalazi više od 40 intrigantnih kugli s kojima se, osim BiH mogu pohvaliti još samo nekoliko zemalja u svijetu.

Zbog značaja ovog projekta, Fondacija je i u zimskim mjesecima nastavila radove. Aktivnosti su usmjerene na pripremanje i raščišćavanje tunela čiji je ulaz u krugu firme KTK Visoko te drugog u mjestu Ravne. U ovom poslu, Fondaciji su se pridružili rudari i stručno osoblje rudnika Zenica i Banovići.

Prema najavama Fondacije, potvrđivanje hipoteze o postojanju kompleksa piramida u Visokom nastavit će se i u godinama koje dolaze. Radit će se na pronalaženju novih dokaza, njegovati princip otvorenosti, stvarati i kreirati nova historija te slati pozitivne vijesti iz BiH koja je postala centar svjetskog arheološkog interesovanja.