Konferencija u Visokom
4

"Bosanska dolina piramida" je važan naučni projekt

FENA
U Visokom je završena Druga međunarodna konferencija o Bosanskoj dolini piramida ICBP 2011, na kojoj je učestvovalo 27 stručnjaka iz 11 zemalja.

Stručnjaci iz oblasti arheologije, geologije, fizike, kvantne fizike, eksperti za drevne artefakte i elektromagnetna polja, inžinjeri itd, proveli su pet dana u Visokom u toku kojih su posjetili arheološke lokacije na kojima radi Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

"Oni su na konferenciji izložili referate o provedenim analizama uzoraka, snimanjima energetskih fenomena i radiokarbonskim datiranjima uzoraka iz 'Bosanske doline piramida'", izjavio je novinarima osnivač Fondacije dr. Semir Osmanagić.

Na ICBP 2011. zaključeno je da je "Bosanska dolina piramida" globalno važan interdisciplinarni naučni projekt, niz energetskih fenomena - elektromagnetna polja, ultrazvuk, infrazvuk - detektirani su i izmjereni na bosanskim piramidama i podzemnom kompleksu tunela Ravne te najvjerovatnije imaju vještačko porijeklo koje treba biti dodatno ispitano.

Zaključeno je da je potreban nastavak radova na "Bosanskoj piramidi Sunca" kako bi bilo potvrđeno postojanje potencijalnih prolaza i komora.

Zaključke je donio Naučni komitet ICBP-ja 2011. u sastavu: prof.dr. Ljubo Ristovski, fizičar iz Srbije, arheolog Sara Acconci iz Italije, inžinjer zvuka Heikki Savolainen iz Finske, fizičar dr. Slobodan Mizdrak iz Hrvatske, biolog i fizičar dr. Eberhard Bumann iz Njemačke, muzejski kustos i stručnjak za drevne artifakte Klaus Dona iz Austrije te inžinjer elektrotehnike dr. Goran Marjanović iz Srbije.

Konferencija je završila posjetom stručnjaka lokalitetu kamenih kugli u Zavidovićima.