BiH
0

Bosanke u SAD-u napisale i izdale kuhar kako bi se izborile s ratnim traumama

Klix.ba
Nisveta Kovačević, Drita Zuber-Hasanbašić, Naza Šahanić, Ajkuna Salihović i Begzada Dardagan
Nisveta Kovačević, Drita Zuber-Hasanbašić, Naza Šahanić, Ajkuna Salihović i Begzada Dardagan
Jedanaest Bosanki napisale su i izdale knjigu sa tradicionalnim bosanskim receptima u Sjedinjenim Amričkim Državama. Ne bi tu bilo ništa neuobičajeno da ovo nije njihov način da ne zaborave svoje naslijeđe i da im to pomogne da se što bolje nose sa ratnim uspomenama.

Njihovu priču objavio je portal Stltoday.com, čiji novinar na početku konstatuje da pisani recepti u kulturi Bosanaca i Hercegovaca nisu uobičajeni, već da se prenose usmenim putem s majke na kćerku, jednako kao i kuharske vještine. Za bosanske izbjeglice u St. Louisu, tradicionalna jela su jedna od malobrojnih opipljivih veza sa domovinom i životom koji su vodili prije rata.

No, tu tradiciju pravljenja pita, sarmi ili baklava još uvijek održavaju samo starije žene, dok mlađe nemaju previše vremena za kuhanje. Zbog toga se 11 žena iz BiH s adresom u St. Louisu udružilo i napravilo bosanski kuhar na engleskom i bosanskom, kako bi održale živom kulinarsku tradiciju svoje domovine.

Autorice kuhara srele su se u centru koji nudi pomoć izbjeglicama koje su preživjele mučenja i doživjele ratne traume. Njihova terapeutkinja Helen McGlynn primijetila je da žene dijele pozitivne uspomene i da često razgovaraju o hrani koja je u njihovoj kulturi veoma važna i povezuje ljude. Na sastanke su, kaže McGlynn, često donosile domaća jela.

"One su prije rata imale lijepe živote, domove i vrtove pune cvijeća i povrća. Cijeli život su kuhale za svoje porodice i to je bio smisao njihovog postojanja, a kuhale su po osjećaju, a ne po mjerama", kazala je terapeutkinja McGlynn.

U fazi nastajanja kuhara žene su prilagođavale recepte, jer bi nerijetko jedno jelo svaka pripremala na svoj način. Vrhunac projekta bila je zajednička večera na Univerzitetu Fontbonne. Studenti su im pomogli tako što su ima dali kuhinju na korištenje te nabavili sastojke za pet jela iz kuhara.

Taj dan su Bosanke pripremile punjene paprike, paradajz čorbu, hurmašice, pite i kvrgušu. Nakon večere su razgovarale sa terapeutkinjom o vlastitim porodicama, o uspomenama iz BiH, o ratu, životu u izbjeglištvu... Na površinu je počela isplivavati strepnja, riječi su izazvale nervozu i migrenu, no terapeutkinja ih je uvjerila da su sada na sigurnom.

"Helen je puno pomogla ovim ženama. Kroz svoj rad su savladale ratne traume i loša iskustva te pronašle novu nadu", kazala je direktorica Centra Kristin Bulin.