SAD
0

Bosanka u borbi protiv etničkog čišćenja i genocida

Sarajevo-x.com
Azra Smailkadić-Brkić (Foto: Genocide Intervention Network)
Azra Smailkadić-Brkić (Foto: Genocide Intervention Network)
Azra Smailkadić-Brkić bila je tinejdžerka kad je u Bosni i Hercegovini počeo rat. Sa sestrom je uspjela prebjeći u susjednu Hrvatsku, ali su njeni roditelji ostali u zemlji i nije ih vidjela sve do kraja ratnih dejstava. Sada joj je 30 godina, živi u Forest Hillsu u SAD-u i bori se za prevenciju genocida u svijetu.

Azra je jedna od tek 18 kandidata koje je odabrala organizacija Genocide Intervention Network sa sjedištem u Washingtonu, piše New York Post. Ona će, zajedno sa kolegama, proći obuku za pravnike, raditi sa ekspertima i dati svoj doprinos u sprečavanju i okončavanju etničkog čišćenja i genocida u svijetu.

Mame Annan-Brown, direktorica marketinga i komunikacija ove mreže ističe kako će svi polaznici iskoristiti svoja iskustva i znanja da osvijeste građane o dešavanjima u Sudanu i Kongu, gdje je u genocidu ubijeno više stotina hiljada ljudi.

Azri će fondacija omogućiti da nastavi sa dosadašnjim radom na informisanju ljudi o genocidu. Ona je prije dvije godine doselila u Forest Hills i udala se, nakon što je magistrirala na Univerzitetu u Sarajevu u oblasti ljudskih prava.

Svoju međunarodnu kampanju Smailkadić-Brkić će početi u klubu ljubitelja knjige. Dat će im da pročitaju djelo "Diary: A Child's Life in Wartime Sarajevo", te potaknuti diskusiju.

"Cilj je ljude upoznati s onim što se dešava širom svijeta", kaže Azra. "Neprihvatljivo je ubiti nekoga samo zato što je druge vjere, rase ili narodnosti. Žrtvama genocida utjeha je kada svijet zna šta se događa."