BiH
22

Bosanka sa čuvenog Univerziteta Columbia u čelništvu centra za međunarodnu pravdu

Klix.ba
dr. Amra Šabić-El-Rayess
dr. Amra Šabić-El-Rayess
Bosanka sa američkom adresom i profesorica na čuvenom Univerzitetu Columbia u New Yorku dr. Amra Šabić-El-Rayess, imenovana je u Upravni odbor Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu (ICTJ), objavila je na svojoj zvaničnoj stranici ova međunarodna organizacija specijalizirana za pružanje pomoći društvima koja se bore sa posljedicama masovnih kršenja ljudskih prava.

Izražavajući dobrodošlicu novoj direktorici, predsjednik ICTJ-a David Tolbert je u zvaničnom saopćenju, između ostalog, istakao da je profesorica Šabić-El-Rayess priznati stručnjak u borbi protiv korupcije u obrazovanju, elitizma, socijalne mobilnosti i odgovornosti, te dobitnica brojnih međunarodnih priznanja.

Profesorica Šabić-El-Rayess je naglasila da je ovo za nju velika čast, ali i odgovornost, pošto se radi o vodećoj svjetskoj organizaciji u polju tranzicione pravde.

"Moj cilj je da kroz kombinaciju mojih profesionalnih iskustava i preživljenog rata u Bosni i Hercegovini doprinesem radu organizacije koja igra krucijalnu ulogu u demokratskoj rehabilitaciji društava koja se sukobljavaju sa vrlo sličnom problematikom s kojom se suočava i poslijeratna Bosna i Hercegovina. Rat u Bosni i Hercegovini je završen, ali posljedice masovnih kršenja ljudskih prava koja su se desila u toku rata su i dalje prepreka solidifikaciji demokratskog i funkcionalnog društva u BiH", kazala je Amra Šabić- El-Rayess za bosansko-američki portal Kliker.info, te dodala:

"Iz ovih razloga, kapacitet Bosne i Hercegovine da se društveno oporavi od posljedica teške prošlosti mora biti ojačan. Bosanskohercegovačka priča je vrlo važna komponenta našeg kolektivnog znanja po pitanju kršenja ljudskih prava, ali i Bosna i Hercegovina može istovremeno ubrzati svoj progres kroz razmjenu iskustava sa društvima koja su prebrodila vrlo slične tranzicije”.