Na praksi u američkom Kongresu
494

Bosanka Mirela Turkić na Capitol Hillu

Anadolija
Mirela Turkić (Foto: Anadolija)
Mirela Turkić (Foto: Anadolija)
Apsolventica Američkog univerziteta u BiH (AUBiH) Mirela Turkić otputovala je jutros u Washington kako bi u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, na Capitol Hillu, obavila tromjesečnu praksu.

Ova dvadesetdvogodišnja studentica iz Gračanice, apsolventica Međunarodnog prava i diplomatije na AUBiH, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija nije krila oduševljenje prilikom koja joj se ukazala.

"Praksa na Capitol Hillu je ostvarenje mojih snova i veoma sam uzbuđena zbog toga. Radujem se tom nezaboravnom iskustvu jer ću se nalaziti među ljudima koji kreiraju svjetsku politiku i čiji utjecaj nije samo na obične ljude u Americi, već je dalekosežan. Taj utjecaj osjetimo čak i mi ovdje u Bosni i Hercegovini", kazala je Turkić.

Ona će na Capitol Hillu imati priliku da radi sa članovima Kongresa i stekne znanje o zakonodavnim procesima. Turkić je istakla kako je počastvovana što, kao prva od studenata koja ide na Capitol Hill, ima priliku da predstavlja Američki univerzitet u BiH i državu Bosnu i Hercegovinu.

"Praksa se prilagođava studentu, njegovim očekivanjima i sposobnostima. ja ću biti okružena kongresmenima, ljudima koji rade na kreiranju američke politike. Moći ću da učim od njih i da se razvijam kao mladi profesionalac. Oni će, kroz moj rad, procijeniti moje afinitete i ponuditi mi mjesto koje budem zaslužila", istakla je Turkić.

Mogućnost da ostane u Sjedinjenim Američkim Državama nakon prakse postoji, ali Mirela kaže da ona nema takvih težnji te da je njena želja da se vrati u BiH. Poručila je kako želi završiti dodiplomski studij, nastaviti svoje akademsko razvijanje na AUBiH, a nakon magistriranja želi raditi u svojoj zemlji i nastojati da pomogne u njenom razvoju.

"Praksa na Capitol Hillu nije nešto što samo izgleda lijepo u rezimeu. To je nešto što ostavi dubok trag u vašem profesionalnom razvoju. Moj cilj je da naporno radim i naučim više o onome u čemu vidim sebe", naglasila je ova uspješna Bosanka i zaključila kako je uvjerena da će tokom prakse na Capitol Hillu ispuniti i svoja i tuđa očekivanja.