Filantrop iz Goražda
0

Bosanka Medina Korda plaća školovanje djevojčici iz Liberije

Klix.ba
Medina Korda u Liberiji
Medina Korda u Liberiji
Kao edukacijski analitičar, Bosanka Medina Korda vrijeme provodi pronalazeći nove načine za poboljšanje edukacije djece u zemljama u razvoju. Međutim, tokom posjete Liberiji Korda je sa jednom djevojčicom uspostavila nešto jaču vezu nego inače. Naime, jedna 10-godišnjakinja je izrazila želju da nakon škole i studira, što je veoma rijetko za njeno selo, a Korda je obećala da će joj platiti cjelokupno školovanje ukoliko joj roditelji dopuste da se školuje.

Posao Medine Korde, koja je porijeklom iz Goražda, je pomaganje u edukaciji djece u dijelovima svijeta gdje su šanse za akademski uspjeh male. Program koji ona vodi kao analitičar u firmi RTI International je do sada pomogao hiljadama djece dobi od pet do sedam godina da nauče čitati.

U maloj Memai vidjela je sebe

Međutim, tokom posjete Liberiji, odlučnost djevojčice koja je tek naučila čitati i njena želja da studira su dirnule Medinu, koja se prisjetila jednog pripadnika međunarodnih snaga koji je njoj davao lekcije engleskog jezika tokom opsade njenog grada za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

"U njoj sam vidjela sebe. Želim joj pomoći", kaže Korda za 10-godišnju Memai Sheriff.

Zbog toga je 35-godišnja Korda napravila dogovor sa porodicom ove djevojčice koja živi u selu u kojem se ugovaraju brakovi za sve tinejdžerke. Ukoliko joj dopuste da ostane u školi, Korda će joj platiti cjelokupno školovanje.

Korda je ranije ovog mjeseca osvojila i nagradu na međunarodnom festivalu za kratki film o svojim iskustvima. Kako kaže, jasno joj je da za razliku od programa koji vodi, pomaganje samo jednoj djevojčici neće imati veliki utjecaj na cjelokupnu sliku.

Medina je kao djevojčica ostala bez majke

"Počela sam se baviti ovim jer želim pomagati. Sada imam i lični cilj i primjer kako moj poziv može promijeniti nečiji život", kaže Korda.

Medinina majka je umrla kada joj je bilo 12 godina, a rat je počeo kada joj je bilo 14. Ona se prisjetila opsade koja je trajala tri i po godine, života bez električne energije, pištolja i dvije ručne granate koje joj je otac ostavljao svaki put kada bi se zaputio na prve linije te strašnog upozorenja da nikada ne dozvoli da je zarobe živu.

"Uvijek su nam govorili da drugi pucaju na nas zbog toga što smo muslimani i što se zovemo drugačije. Kada ste dijete, teško vam je to razumjeti", kaže Korda.

U SAD-u živi od 2001. godine

Nakon rata, Medina je završila studij na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je studirala na Odsjeku za slavistiku. Tokom studiranja je radila za UNICEF, a nakon što je diplomirala radila je za Evropsku uniju. U Sjedinjene Američke Države se preselila 2001. godine kada je dobila prestižnu stipendiju Univerziteta Duke.

Medina je za RTI počela raditi 2005. godine. Sa svojim kolegama je kreirala sistem za procjenu koji im je dozvolio da bolje shvate kako učenici uče čitati na početku školovanja. Rezultati testiranja su pokazali da jedan od tri učenika u mnogim afričkim zemljama ne zna čitati ni nakon dvije godine školovanja.

Korda često posjećuje sve zemlje koje su obuhvaćene programom. Tokom jedne takve posjete je i upoznala Memai Sheriff.

"Prišla mi je, rekla kako se zove te da do tada nije znala čitati, ali da sada zna i želi studirati", kaže Korda.

Više o ovom Medininom projektu možete naći ovdje.