Izbjeglički život u SAD
0

Bosanci slave 15. godišnjicu života u Cedar Valleyu

Sarajevo-x.com
Fikret Kudić
Fikret Kudić
Popodnevno sunce udara u prozore kancelarije Fikreta Kudića u Waterloou, bacajući sjenu na zbirku uokvirenih fotografija na polici. Na mnogim od tih slika su njegova dva sina, zgodni momci koji se krevelje prema kameri.

Ipak, jedna fotografija se izdvaja - na njoj je Kudićeva familija u kući u Bosni, piše WCF Courier.

"Kad bih slušao srce, sutra bih otišao kući u Bosnu", kaže 53-godišnji izbjeglica, ali dodaje da mu razum govori drukčije.

"Volim ovu zemlju, ali moji korijeni su tamo, u Bosni", ističe Kudić.

U petak, zajednica će obilježiti 15. godišnjicu doseljenja Bosanaca u Cedar Valley.

Na simpoziju u Centru za umjetnost u Waterloou bit će propitivana iskustva izbjeglica, dok će u "Five Sullivan Brothers Convention Centeru" biti upriličena tradiocionalna i savremena balkanska muzika i ples.

Kao i Kudić, Bosanci će s pomiješanim emocijama doći na ceremoniju. Tu je ponos zbog svega što su postigli. Mnogi od njih, kad su tek došli, nisu znali govoriti engleski, sada imaju dom i posao i gledaju kako njihova djeca završavaju škole i univerztitete s dosta uspjeha.

Bosanci se znaju zabavljati
Bosanci se znaju zabavljati
Ali, tu je i tuga. Mnogi danas uspješni Bosanci u Cedar Valleyu, kako godine prolaze, udaljavaju se od svoje kulture, neka od mlađe djece čak ne govore maternji jezik.

Organizatori proslave 15. godišnjice Bosanaca u Cedar Valleyu se nadaju kako će im ceremonija pomoći da premoste taj jaz, da proslave uspješnu prilagodbu američkom životu, a očuvaju bogatu baštinu svoje domovine.

Uvježbavanje koreografije
Uvježbavanje koreografije