BiH
62

Bosanci i Hercegovci na ljetovanju od Jadrana, pa do Albanije i Turske

E.S.H.
Albanija (Drač)/Foto: AFP
Albanija (Drač)/Foto: AFP
Bosanci i Hercegovci će odmor i ovog ljeta provesti na plažama Jadrana. Osim Hrvatske, biraju i Crnu Goru, a najnovija turistička atrakcija je Albanija. Agencije nude smještaj u hotelima u regiji i to po povoljnim cijenama, a i dalje je aktuelna potražnja za smještajem u Turskoj.

"Tradicionalno se ove godine odlazi na Korčulu, u hotelski smještaj. Ono što je specifično za ovu sezonu je Albanija, a aktuelne su i turske destinacije Bodrum i Marmaris", rekao je za Klix.ba direktor agencije Centrotours Muamer Lutvić.

Napomenuo je da je Jadran aktuelan svake godine. No, iako je ramazan i zabilježen je manji interes, u avgustu se očekuje opet velika potražnja za smještajem.

"Uobičajno je da se prodaje sve, od Opatije do Ulcinja, ali najviše makarska i dubrovačka rivijera i to Baška Voda, Makarska, Gradac, Brela...Crna Gora je također zanimljiva, naročito posljednjih godina. Ulcinj, Sutomore i Herceg Novi imaju dobre cijene i solidan omjer cijene i kvaliteta, a i povoljnije je nego u Hrvatskoj", rekao je Lucić.

Gradac/Hrvatska
Gradac/Hrvatska

Iz agencije Sol Azur su nam rekli da, kada je u pitanju ljetovanje, zainteresovanost naših građana je najviše usmjerena ka Turskoj.

"Glavni razlog ove, sada veće tradicionalne činjenice, jeste dobar omjer cijena i kvalitete, kada je u pitanju usluga koju nam nude turski ugostitelji. Naravno da veliku ulogu u tome igraju i raznovrsnost ponude, ozbiljan pristup turizmu, te dostupni česti i povoljni avio letovi ka toj regiji", izjavio je za Klix.ba Dino Imamović.

Od ove godine u ponudi Sol Azura su i direktni letovi za Španiju, što je apsolutni novi hit ovog ljeta, gledajući da za već od 799 KM (cijena uključuje avio kartu, aerodromske takse, transfere, 10 noćenja, polupansion uslugu) možete provesti 11 dana u Španiji.

"Nažalost, na ovom aranžmanu, imamo još samo par slobodnih mjesta.Velika zainteresovanost tradicionalno vlada na avio aranžmanu Sicilije, kombinaciji ljetovanja i tour obilazaka", rekao je Imamović.

Dodao je da su, za one koji su se ove godine odlučili na neku od destinacija krenuti autobusom, spremili specijalne popuste, tako da za već od 399 KM, odmor možete provesti u Kušadasiju (cijena uključuje autobuski prevoz i smještaj, 9 noćenja u Hotelu 4* uz plažu, na bazi noćenja sa doručkom), dok mlađa populacija iz godine u godinu, svoje ljetnje dane odlučuje provesti na ostrvu Zakintos, nezamjenjivoj party destinaciji.

Klijenti agencije Relax tours najradije putuju u Tursku, a posebna destinacija ovog ljeta je Bodrum i to je apsolutni hit za koji se posebno odlučuju mlađi bračni parovi.

Bodrum/Turska
Bodrum/Turska

"Do sada smo uspješno realizirali šest charter letova, za koje se tražilo mjesto više, te smo zbog velikog interesovanja za Tursku produžili ljeto i uzeli još dva charter leta za septembar", rekla nam je Delila Dervišević-Šabeta iz agencije Relax Tours.

Dodala je da je veliko interesovanje i za Španiju, ali kada je Jadran u pitanju, situacija se nešto promijenila za razliku od prethodnih godina.

"Bosanci i Hercegovci idalje putuju u Hrvatsku, ali znatno manjim intenzitetom. Ove godine najeveće interesovanje naših korisnika je za hotel Komodor Perna u Orebiću, gdje za 49 KM nudimo noćenje na bazi polupansiona", kazala je Dervišević-Šabeta.

U agenciji Avio Express građani BiH najčešće odlaze po karte za Tursku, tačnije Antalyu. Iako je mjesec posta, u ovoj agenciji sedmično organizuju tri charter leta.

Građani BiH ostaju vjerni provjerenim destinacijama i najradije putuju u Hrvatsku, Crnu Goru, Tursku, ali i Španiju. Iako je mjesec ramazan u najvećem dijelu sezone i to tokom mjeseca jula, sigurno je da ugostitelji, naročito u privatnom smještaju za sada nisu zadovoljni posjetama, ali se očekuje znatno veći broj turista tokom mjeseca avgusta.