Njemačka
0

Bosanac dobitnik nagrade za mir

FENA
Zdravko Marjanović
Zdravko Marjanović
Građanin Srbije bosanskog porijekla Zdravko Marjanović, koji živi i radi u Bačkoj Palanci, primit će 1. septembra "Nagradu za mir grada Aachena", koju dodjeljuje istoimeni grad iz Njemačke.

Ovo prestižno priznanje Marjanović će primiti zajedno s Berlinskim putujućim kazalištem "Berliner Kompagnie" (Njemačka).

Dobitnici nagrade su izabrani između 16 kandidata i odlikuju se kao najveći borci za mir i slobodu čovjeka u Evropi.

Marjanović je osnivač "Društva za toleranciju" i dugogodišnji inicijator aktivnosti u oblasti borbe za mir koje je organizirao za vrijeme rata na prostorima SFRJ. Trenutno radi na prevazilaženju mržnje i uspostavljanju poslijeratne tolerancije na područjima BiH, Hrvatske i Srbije.

Jedna od aktivnosti koje se organiziraju pod pokroviteljstvom Marjanovićevog "Društva za toleranciju" su i "Multietnički likovni susreti mladih" koji su ove godine održani od 19. - 26. jula u Martin Brodu pod motom "Upoznajmo se da bi nam život bio ljepši!".

Na susretima je učestvovalo 30 djece raznih nacionalnosti iz BiH, Hrvatske, Mađarske i Srbije.

Osim informativnog lista Društva pod nazivom "Tolerancija" nedavno je započeo najnoviji projekt - osnivanje Foruma "Most prijateljstva" koji realizira u suradnji s građanskim udruženjima "Luc" iz Republike Hrvatske i "Živjeti zajedno" iz BiH.

Dodjeli Nagrade prethodit će cjelodnevni program uz učešće gradonačelnika Aachena Jürgena Lindena te drugih važnih ličnosti aachenskog političkog i javnog života.