BiH
17

Borut Pahor u posjeti staroj jezgri grada, Sarajlije ga pozdravile aplauzom

Piše: E.S.H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, obišao je danas staru jezgru grada Sarajeva.

Predsjednik Pahor je obišao gradsku Vijećnicu u kojoj ga je ugostio gradonačelnik Ivo Komšić i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Komšić je slovenačkog predsjednika upoznao sa procesima obnove i restauracije ovog simbola Sarajeva.

Nakon posjete Vijećnice, Pahor je obišao vjerske objekte, Sabornu crkvu, sarajevsku Katedralu, Gazi Husrev-begovu džamiju i Jevrejsku sinagogu.

Posjetio je i ćevabdžinicu Galatasaray, ali za ćevape nije imao vremena. Građani Sarajeva su Pahora pozdravili srdačnim aplauzom dok je šetao Baščaršijom.

Podsjećamo, slovenački predsjednik doputovao je u BiH jučer, a prvi sastanak održao je sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Nebojšom Radmanovićem. Pahor je ispred Predsjedništva BiH dočekan uz najviše vojne počasti, a nakon tete-a-tete sastanka, održan je i sastanak delegacija, kao i zajednička konferencija za novinare.

Drugog dana posjete BiH Pahor se sastao sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu, kao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom. Slovenački predsjednik obišao je potom i Operativno-komunikacijski centar u Ministarstvu sigurnosti BiH, iz kojeg su se koordinirale akcije evakuacija i spašavanja stanovništva tokom katastrofalnih poplava koje su pogodile dio Bosne i Hercegovine, a u kojima su učestvovali i slovenački piloti i helikopteri.

Pahoru je u Narodnom pozorištu u Sarajevu uručeno i međunarodni priznanje "Isa-beg Ishaković", nagrada koju je utemeljilo Društvo za zaštitu kulturne baštine Klepsidra.

Pahor će zvaničnu posjetu BiH okončati sastankom sa predstavnicima EUFOR-a u Sarajevu iz slovenačkog kontigenta.