BiH
0

Borovac protiv izgradnje krsta na Zlatištu

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac danas je ponovo potcrtala protivljenje najavama o podizanju velikog krsta na lokalitetu Zlatišta na Trebeviću.

Gradonačelnica u saopćenju za javnost naglašava da je već najava o gradnji takvog spomenika proizvela val nezadovoljstava, što bi trebalo biti jasna poruka inicijatorima da dobro razmisle o svojoj namjeri.

Borovac podsjeća da na području grada već postoje mjesta obilježavanja stradanja građana Sarajeva, kojim im se na dostojanstven način odaje počast, navodi se u saopćenju Gradske uprave.

Naglašava da bi također bila protiv izgradnje spomenika slične vrste, primjerice na lokalitetima iznad Lukavice ili Pala, jer takav čin iritira ljude i ne doprinosi izgradnji povjerenja.

Ona stoga poziva inicijatore ove ideje da poštuju stav visokog predstavnika u BiH koji je već osudio takve namjere. Ukoliko se to ne bude ispoštovalo, gradonačelnica će pozvati Miroslava Lajčaka i cijelu međunarodnu zajednicu da izgradnju takvog spomenika na vrijeme spriječe.