BiH
0

Borovac primila predstavnike talijanske državne televizije RAI

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju talijanske državne televizije - TV RAI koju je predvodio Carlo Romeo, direktor Odjela RAI-a za socijalne aktivnosti. TV RAI ima namjeru učestvovati u nekoliko projekata u vezi s gradom Sarajevom te pomoći Pedijatrijskoj klinici KCUS.

Romeo je gradonačelnicu upoznao s namjerama ove TV kuće da učestvuje u nekoliko projekata koji se odnose na grad Sarajevo.

Prvi je projekt medijska kampanja za pomoć Pedijatrijskoj klinici KCUS-a.

TV RAI, istakao je Romeo, želi da pomogne ovoj važnoj zdravstvenoj instituciji s dugom tradicijom i vrhunskim stručnjacima koji se brinu o zdravlju djece u Sarajevu i BiH.

RAI želi da pokrene inicijativu i za formiranje udruženja prijatelja grada Sarajeva u kojem bi članovi bili brojne ličnosti Italije i drugih zemalja koje su pružile određene vidove pomoći Sarajevu i njegovim građanima ili, pak, Sarajevo imaju u srcu. Udruženje bi značajno pomoglo u lobiranju za ponovno kandidiranje Sarajeva za organizaciju zimskih olimpijskih igara, saopćeno je.

Treći projekt bio bi pokretanje godišnjeg časopisa na bosanskom i italijanskom jeziku koji bi pripremalo i kreiralo više od 100 mladih bh. novinara koji su nedavno završili kurs TVRAI.

Romeo je uručio gradonačelnici Borovac poziv za učešće na međunarodnoj konferenciji "Prava i jednake mogućnosti za sve“ koja će biti održana od 22. do 24.oktobra ove godine u Torinu u organizaciji Evropske unije. Partner je TVRAI. Na konferenciju je pozvan veliki broj žena ministara iz svijeta.

Gradonačelnica Borovac zahvalila je TVRAI za interesovanje da na ovaj način pomognu Sarajevu čime se, kako je kazala, Italija još jednom dokazala kao istinski prijatelj naroda BiH i građana Sarajeva.

Naglasila je da će Grad Sarajevo podržati sve spomenute aktivnosti i pomoći da što prije budu realizirane. Zahvalila je također za poziv na konferenciju koja slijedi u Torinu i dodala da će nastojati da i pored brojnih obaveza svakako dođe.