BiH
0

Borovac primila predstavnike asocijacije inovatora BiH

FENA
Gradonačelnice Sarajeva Semiha Borovac primila je danas predsjednika i generalnog sekretara Asocijacije inovatora BiH Hajrudina Šumana i Huseina Hujića koji su je informirali o radu i aktivnostima te asocijacije, saopćeno je iz Gradske uprave.

Šuman je istakao da su bh. inovatori u toku ove godine sudjelovali na 17 svjetskih izložbi sa 204 izlaganja i osvojili 164 nagrade.

Na sajmovima u tri bh. grada imali su 32 izlaganja a primili 21 priznanje.

Mladi inovatori koji kao Sekcija djeluju u okviru Asocijacije, ostvarili su zapažene rezultate. Tako su na sajmovima u Sarajevu i Banja Luci tokom ove godine imali 12 izlaganja i osvojili 12 nagrada.

Nakon svjetske izložbe u Seulu, u maju ove godine, Asocijacija je osnovala i Sekciju žena inovatora čije su članice postigle zapažene rezultate.

"Od kraja rata promovirali smo 300 inovacija na svjetskim izložbama od čega je 50 inovacija zaživjelo kao gotov proizvod na svjetskom tržištu," istakao je Hujić.

On je dodao da Asocijacija inovatora BiH koja njeguje kultura rada, kreativnost i stvaralaštvo ima izuzetan ugled u svijetu.

Tokom današnjeg susreta predstavnici Asocijacije inovatora BiH informirali su gradonačelnicu o ideji da se u organizaciji Grada godišnje raspiše konkurs za tri najbolja patenta i da Grad, potom, zajedno sa Privrednom komorom KS, bankama i drugim zainteresiranim organizacijama i institucijama koordinira organizaciju proizvodnje nagrađenog patenta. Određeni procent dobiti od proizvodnje tog patenta usmjerio bi se u realizaciju i proizvodnju novih inovacija.

Gradonačelnica je čestitala inovatorima rezultate koje postižu i istakla da je tehnička kultura sastavni dio opće kulture jedne države i da ona predstavlja resurs koji se treba podržati.