BiH
0

Borovac primila predsjednika Udruženja gradonačelnika Francuske

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas Jacquesa Pelissarda, predsjednika Udruženja gradonačelnika Francuske, koji se na poziv ambasadorice Francuske u BiH Maryse Berniau nalazi u studijskoj posjeti našoj zemlji.

Cilj ove posjete je podstaći partnerstva između bosanskohercegovačkih i francuskih lokalnih zajednica.

Prijemu je prisustvovao i Lazare Paupert, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH.

Gradonačelnica je Pellisarda upoznala o administrativno-pravnom položaju Sarajeva kao glavnog grada BiH, nacionalnoj strukturi i funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u Gradu Sarajevu, te njegovoj teritorijalnoj organizaciji.

  • Grad Sarajevo je postigao izuzetan napredak i intezivno se razvija. Sve veći interes stranih ulagača pokazuje da je situacija ovdje stabilna i prosperitetna. Našim aktivnostima trudimo se da ovaj grad ima što perspektivniju budućnost i da građanima osiguramo što kvalitetniji život - istaknula je gradonačelnica Borovac.

Dodala je da je ovaj grad ponosan na svoju stoljetnu multikulturalnost.

-Trudimo se da stvorimo uvjete da bi svi građani na jednak način ispoljavali svoje nacionalne i vjerske osobenosti, kazala je ona.

Gradonačelnica je također ukazala na bogatstvo kulturne baštine koju posjedujemo te istaknula da Grad ulaže značajna sredstva u obnovu vjerskih i objekata od kulturno-historijskog značaja.

Jacques Pelissard, predsjednik Udruženja gradonačelnika Francuske, kazao je da je Sarajevo, uprkos svemu što mu se desilo tokom rata, postigao veliki napredak te da je to danas lijep i čist grad.

On se također složio s gradonačelnicom Borovac da treba raditi na objedinjavanju teritorije grada Sarajeva i rješavanju njegovog statusa da bi mogao djelovati i odgovoriti ulozi glavnog grada, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.