BiH
0

Borovac primila palestinsko-izraelsku mirovnu delegaciju

FENA
Semiha Borovac
Semiha Borovac
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac upriličila je danas prijem za delegaciju od 35 Palestinaca i Izraelaca, koji u okviru mirovnog projekta borave u Sarajevu i BiH.

Souliman Khatib iz Ramalaha i Gadi Kenny iz Tel Aviva, članovi ove delegacije, inicirali su ovaj projekt kojeg podržava Izraelsko-palestinski centar za istraživanje i informiranje (IPCRI), kao i druge organizacije i pojedinci, saopćeno je iz Gradske službe za informiranje.

Oni su zahvalili gradonačelnici na prijemu u ime delegacije, kako su istakli, palestinske i izraelske žrtve rata koje, unatoč svojim ranama, imaju volje i hrabrosti da se susretnu i daju sve od sebe kako bi izgradili mostove razumijevanja među njima lično i među Palestincima i Izraelcima općenito.

Gradonačelnica Borovac poželjela im je dobrodošlicu u Sarajevo koji, kao malo koji grad na svijetu, predstavlja primjer kako različite vjere i nacije mogu živjeti zajedno. Multikulturalnost koja se stoljećima gradila na ovim prostorima, ne može se silom uništiti.

"Boravite u gradu koji razumije i jedne i druge i koji, pored ogromnih razaranja i stradanja koje je pretrpio, pruža ruke pomirenja. Zato smatram da i vi radite jednu značajnu stvar na pomirenju vaša dva naroda. Prvi koraci su najteži, ali sam sigurna da ste na pravom putu", istakla je gradonačelnica Borovac.