BiH
0

Borovac primila ekipu filma "Fools Rush In"

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac ponudila je danas finansijsku pomoć i pomoć u izboru lokacija za snimanje filma "Fools Rush In", na sastanku u gradskoj upravi s ekipom ovog filma predvođenom holivudskom zvijezdom, britanskim glumcem Orlandom Bloomom, te scenaristom Billom Carterom, na osnovu čijeg iskustva se planira snimiti ovaj film o ratnom Sarajevu.

Borovac je nakon sastanka također najavila da će predložiti Cartera za počasnog građanina Sarajeva, s obzirom na njegov doprinos glavnom gradu BiH 1993./94. godine, te da dobije državljanstvo BiH do kojeg mu je stalo.

Ona je izjavila da je s ekipom razgovarala o Carterovoj ideji za film, koji želi da prikaže sliku o ljudima Sarajeva koji su pružali otpor tokom opsade.

Osim Cartera i Blooma, u ekipi su brazilski redatelj Andrucha Waddington i holivudski producent Elliot Lewit. Razlog njihove posjete je priprema za snimanje filma po scenarističkom predlošku Carterove knjige "Fools Rush In".

Carterove priče iz ratnog Sarajeva zabilježene su u njegovom dokumentarcu "Miss Sarajevo", snimljenom 1993., na osnovu kojeg je i nastala ta knjiga. Dokumentarac je emitiran na MTV-u, izvršnu produkciju potpisao je Bono Vox, film je dobio brojna priznanja, a Bill Carter je direktno zaslužan što je grupa U2 tokom svoje turneje Zooropa direktnim linkovima povezivala ratom zahvaćeno Sarajevo s ostatkom svijeta, te što je uvrstila Sarajevo u svoju narednu turneju Pop Mart.

Glumačka zvijezda Orlando Bloom je izjavio da je za kratko vrijeme od dolaska u Sarajevo impresioniran otvorenim srcima njegovih građana i dobrodošlicom na koju su naišli. On smatra da je ovaj film veoma specifičan, jer se radi o Carterovim ličnim doživljajima za vrijeme boravka u opkoljenom Sarajevu.

Za Blooma je ova uloga različita od velikih holivudskih produkcija u kakvima je nastupao. Kaže da u filmu neće glumiti Billa Cartera, ali je pročitao ovu veoma ljudsku priču koja je u srži filma. Bilo bi divno, rekao je Bloom, ako bi se ekipa do kraja godine vratila u Sarajevo i snimala ovaj film.

Carter je zahvalio gradonačelnici Borovac na podršci.

Istaknuo je da je njegova priča ispričana očima običnih građana Sarajeva, ali je naglasio da je još prerano da se govori o bilo kakvim detaljima snimanja ovog filma.