BiH
0

Borovac posjetila studentski dom Bjelave i obećala pomoć

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac posjetila je danas Studentski dom Bjelave i nakon razgovora s direktorom Studentskog centra Emirom Kadrićem i predstavnicima Asocijacije studenata studentskih domova izrazila razočarenje situacijom koju je zatekla u Domu, saopćila je Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

"Ovo definitivno nisu uvjeti koji zadovoljavaju standard života naših studenata i perjanica budućeg razvoja bh. društva. Zbog toga ću predložiti Gradskom vijeću da iz budžeta Grada odmah izdvojimo sredstva za nabavku inventara i opreme (novih jastuka, deka, tanjira i escajga i dr.) u Domu.

To će, prema specifikaciji koju smo dobili, biti oko 100.000 KM. Tako bismo, makar na ovaj način, poboljšali uvjete boravka studentima“, istakla je gradonačelnica.

Ona je apelirala na kantone u Federaciji BiH, ali i Distrikt Brčko da izmire dugovanja prema studentskim domovima, ali i da iznađu odgovarajuća sredstva za adaptaciju posebno Studentskog doma Bjelave koji je u izuzetno lošoj situaciji.

Direktor JU "Studentski centar“ Sarajevo Emir Kadrić zahvalio je gradonačelnici što je i pored nepostojanja direktne nadležnosti pokazala humanost i jedina se od predstavnika vlasti došla lično uvjeriti u kakvim uvjetima studenti borave.

On je zahvalio za obećanje pomoći Grada Sarajeva u nabavci inventara i opreme za studentske domove. To je, dodao je Kadrić, poruka studentima da ovaj grad vodi računa o njima i da ga oni dok studiraju trebaju osjećati kao svoj.

Predsjednik Asocijacije studenata studentskih domova Univerziteta u Sarajevu Esmir Opardija zahvalio je, uime studenata, za današnju posjetu i obećanje za pomoć. On je kritizirao pojedine kantone, iz kojih dolaze studenti, da i pored brojnih upozorenja nemaju takvog sluha.

Upozorio je da Studentski dom Bjelave lako može postati potencijalni izvor zaraze ako se uskoro ne adaptira. Na to je gradonačelnica dodala da će uputiti hitno pismo svim nivoima vlasti da se uključe u rješavanje tog problema.

Povod za današnju posjetu gradonačelnice je početak nove akademske godine u sarajevskim studentskim domovima, ali i teški uvjetu u njima. Na to mjesecima ukazuju studenti i uprava Studentskog centra.