BiH
0

Borovac: Ovaj datum više niko ne može osporiti

FENA
Delegacije Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Grada Sarajeva i općina Centar, Stari Grad i Novo Sarajevo položile su jutros cvijeće kod spomen-obilježje Vječna vatra povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Danas se navršava 16 godina koliko je prošlo nakon jednog od najvažnijih događaja u historiji države BiH. Danas obilježavamo 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. Temelj i historijski atribut ovog datuma više niko neće i ne može osporiti. Dan nezavisnosti jedan je od najvažnijih jubileja za svaku državu, pa tako i za našu BiH”, poručila je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac obraćajući se prisutnima.

Gradonačelnica Sarajeva je naglasila da 1. mart treba da bude “značajan datum i trenutak za svakog Bosanca i Hercegovca, za svakog čovjeka koji je rođen i koji će biti rođen na ovom njenom tlu”.

“Okupili smo se danas na ovom spomen mjestu koje nas obavezuje da čuvamo našu BiH, za čiji su se nezavisnost na historijskom referendumu 1. marta 1992. godine izjasnili njeni građani i za koje su živote dali njeni najbolji sinovi i kćeri”, kazala je Borovac.

“Iz prošlosti treba da izvučemo pouke i trajne poruke za suživot, toleranciju, istinu, međusobno uvažanje, pravdu i oprost, ali i trajno zadržimo ono što nikako ne smijemo zaboraviti. Na to nas obavezuju oni koji su na djelu pokazali i dokazali kako se treba boriti za svoju domovinu, kada je bilo najpotrebnije i najrizičnije. Na to nas obavezuju i današnje i buduće generacije, koje će svojom mladošću i ljubavlju znati voljeti i čuvati ovaj mali i lijepi prostor što se zove Bosna i Hercegovina”, kazala je gradonačelnica Borovac.

“Na nama je da je izgrađujemo i podižemo i kao državu i kao svoj zavičaj kako u materijalom tako i u duhovnom pogledu. Na nama je da je svakodnevno njegujemo i dograđujemo njen identitet po mjeri svih njenih stanovnika. Kao takva BiH jedino može i treba garantovati prosperitet i budućnost svojim građanima. U želji da u najskorije vrijeme ovom datumu dodamo i datum pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji, čestitam vam dan nezavisnosti naše domovine”, poručila je gradonačelnica Sarajeva građanima BiH.

Delegacije Predsjedništva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalnog ministarstva za pitanja boraca, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i gradskih općina položile su cvijeće i na mezarju Kovači.