BiH
0

Borovac i Janković razgovarali o saradnji Sarajeva i Ljubljane

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas delegaciju Grada Ljubljane koju je predvodio gradonačelnik Zoran Janković.

Tokom susreta razmijenjena su iskustva o funkcionisanju gradova, o odnosima glavni grad - država te kako da građani glavnih gradova zadovolje svoje potrebe na što bolji način.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković izrazio je zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu naglasivši kako su Sarajevo i Ljubljana prijateljski gradovi koji će i dalje imati dobru saradnju.

  • Sljedeće godine, kada Slovenija bude predsjedavajuća Evropskom unijom, organizirat ćemo susret gradonačelnika glavnih gradova EU, a pozvat ćemo Sarajevo i Podgoricu kao gradove koji čekuju ulazak u EU, kazao je ljubljanski gradonačelnik.

Glavne teme tog skupa bit će kultura dijaloga, poštovanje i tolerancija te organizacija glavnog grada.

  • Ljubljana je grad koji može da posluži za uzor Sarajevu. Vidimo da idu ka boljim odnosima sa državom i to će biti dobar oslonac Sarajevu u daljim aktivnostima na promoviranju glavnog grada. Na putu ka evropskim integracijama, u procesu koji BiH i njen glavni grad imaju, očekujemo pomoć države Slovenije i grada Ljubljane, kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Ona je izrazila spremnost da Sarajevo i Ljubljana unaprijede saradnju u skladu sa Protokolom o saradnji dvaju gradova iz 2002. godine. Dogovoreno je da se konkretizira i intenzivira saradnja iz tog protokola.