BiH
0

Borovac i Gallardom u Madridu potpisali sporazum o bratimljenju dva grada

FENA
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz-Gallardon danas su u Madridu potpisali Sporazum o bratimljenju ta dva grada, saopćeno je iz Gradske uprave.

Shodno tekstu Sporazuma, Sarajevo i Madrid kao gradovi pobratimi razvijat će privrednu, kulturnu i druge vrste suradnje. Za to postoji obostrani interes, a u skladu s tradicionalnim prijateljstvom naroda Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španije.

Borovac je Madrid okarakterizirala kao grad od kojeg Sarajevo može preuzeti bogata i korisna iskustva u funkcioniranju glavnog grada, njegovom uređenju prema evropskim standardima posebno iskustva s njegovog puta koji je prešao od početka stabilizacije i pridruživanja s EU do danas.

Gradonačelnik Madrida Alberto Ruiz-Gallardon naglasio je da mu je velika čast što Madrid i Sarajevo uspostavljaju pobratimske veze na osnovu kojih će moći mnogo zajednički učiniti za dobrobit svojih građana u okviru evropskih institucija i evropskih integracija.

“Madrid je tridesetih godina prošloga stoljeća prošao kroz velike patnje, baš kao i Sarajevo devedesetih, ali do danas Madrid se mnogo razvio i postao u potpunosti otvoreni grad. To su samo neke sličnosti koje nas vezuju”, naglasio je gradonačelnik Ruiz-Gallardon.

Gradonačelnica Borovac, na ceremoniji potpisivanja Sporazuma uime BiH i Grada Sarajeva zahvalila je narodu i Vladi Kraljevine Španije za pomoć i podršku BiH u ratu i nakon rata.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i ambasador BiH u Španiji Josip Brkić, te hrvatski, srbijanski, mađarski i bugarski ambasadori u Kraljevini Španiji koji su gradonačelnicima Sarajeva i Madrida čestitali potpisivanje Sporazuma o bratimljenju.

Ceremonija potpisivanja Sporazuma o bratimljenju upriličena je u okviru Međunarodne konferencije "Koje politike su potrebne za globalizaciju gradova?“. Na tom skupu sudjeluje i sarajevska gradonačelnica Borovac, a planirano je njeno obraćanje o temi ”Poboljšanje integracije različitih socijalnih i entičkih grupa u smislu normalizacije u gradu”.