Bh. izaslanstvo u Vatikanu
0

Borjana Krišto u posjeti Svetom ocu

FENA
Na generalnoj audijenciji u Vatikanu, na kojoj je sudjelovalo više tisuća vjernika iz cijelog svijeta papa Benedikt XVI., pozdravljajući izaslanstvo iz Federacije BiH, pozvao je na molitvu za mir i pravdu te podijelio Božji blagoslov.

Predsjednica FBiH Borjana Krišto, koja predvodi izaslanstvo u radnom posjetu Vatikanu, u kratkom susretu sa Svetim ocem izrazila je zahvalu za iskazanu stalnu brigu i osjećaj za jednakopravnost naroda u BiH, osobito preko nuncijature u BiH, te mu je prenijela pozdrave svih bosanskohercegovačkih naroda, a posebice Hrvata, saopćeno je iz Ureda predsjednice FBiH.

Predsjednica FBiH je Svetog oca zamolila da snagom svoga autoriteta pomogne u svim daljnjim važnim procesima u BiH. Izaslanstvo BiH je pozvalo Papu da posjeti Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednica Krišto Svetom ocu darovala je zlatni medaljon s likom bosanske kraljice Katarine Kosače. Ona se u Vatikanu susrela s državnim tajnikom Tarcisiom Bertonenom i tajnikom za odnose s državama Dominiqueom Mambertiem. U oba susreta iskazana je velika zahvalnost na svekolikoj potpori koju Sveta Stolica pruža BiH u izgradnji suživota i jednakopravnosti svih naroda.

Pri tomu, predsjednica FBiH je naglasila kako velika briga i neprekidna potpora Svete Stolice za povratak mira daje snagu za ostanak i opstanak u BiH posebice najmalobrojnijeg naroda Hrvata, te dodala - Sveta Stolica pokazala je to i važnim posjetima našoj zemlji svetog oca Ivana Pavla II. i visokih dužnosnika poput ovogodišnjega posjeta BiH monsinjora Mambertia.

I ovom prigodom bosanskohercegovačko izaslanstvo je ponovilo poziv papi Benediktu XVI. da posjeti Mostar, istaknuvši kako će ovu inicijativu i institucionalizirati. Iskazana je i želja da u jednom od narednih Božića Trg sv. Petra krasi božićno drvo iz Bosne i Hercegovine.

Govoreći o integracijskim procesima naše zemlje u EU, konstatiran je zastoj nakon potpisivanja SSP-a i ukazano da je i dalje velika kočnica i veliki problem strukturalni ustroj zemlje za koji su nužne ustavne reforme. To trebaju provesti domaće snage, ali je i dalje potrebna pomoć međunarodne zajednice.

Od reformi, kazali su iz bosanskohercegovačkog izaslanstva, Hrvati posebice puno očekuju u ostvarivanju jednakopravnosti s druga dva naroda što sada nije slučaj pa su često preglasani u institucijama na svim razinama vlasti. Civilne institucije vlasti čine kroz zakonsku regulativu da crkva svoje poslanje može obavljati kako treba a što doprinosi i izgradnji društva. Doprinos se ogleda kroz prisustvo crkve u bolnicama, školama i vojarnama, medijima.

Uloga Temeljnog ugovora je velika za tri konstitutivna naroda koji žive u BiH, kao model za rješavanje pitanja drugih vjerskih zajednica. Naglašeno je i da je pitanje uspostave povjerenstva riješeno, i očekuje se uskoro konstituirajuća sjednica.

Visoki dužnosnici Svete Stolice kazali su da veliki dojam ostavlja nastojanje hrvatskog naroda za mir sa svima i želja da grade zajedničku budućnost zemlje. Dodali su kako je više puta Sveta Stolica iskazala brigu o BiH u ratu što i dalje nastavlja činiti, a posebno podržava želju BiH da uđe u EU.

Istaknuli su da zemlje koje se nalaze na Balkanu imaju pravo i pozvane su činiti europsko zajedništvo. Ove zemlje zasigurno europskom društvu mogu pridonijeti u obrani vrednota i sa specifičnostima koje svaki narod nosi i obogatiti Europsku uniju. Zato je važno zacijeliti rane prošlosti i gledati u budućnost. U tom smislu svi imaju jednaku odgovornost da se trude da se izgradi jedno zajedništvo.

Sveta Stolica će sa svoje strane podržati sva nastojanja koja čine da bi suživot u BiH bio miran i srdačan. Na svim sastancima i audijenciji nazočila je i veleposlanica BiH u Vatikanu Jasna Krivošić- Prpić. Izaslanstvo je danas posjetilo i Hrvatski papinski zavod Svetog Jeronima.