Federalna uprava policije
0

Borjana Krišto od srijede bez obezbjeđenja

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Federalna uprava policije obavijestila je danas dosadašnju predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krištu da od sutra prestaje da obezbjeđuje objekat u kojem radi i nju lično.

U dopisu koji joj je upućen ova odluka je obrazložena održavanjem konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije 17. marta i imenovanjem novog predsjednika Federacije BiH.

U prigovoru koji je uputila Federalnoj upravi policije Krišto je navela da je proces imenovanja predsjednika FBiH izvršen suprotno Ustavu FBiH i da su tim povodom uložena odgovarajuća pravna sredstva nadležnim institucijama - Ustavnom sudu FBiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Zaštita ustavnog poretka i zakona podrazumijeva prioritetan zadatak svake institucije, a posebno institucije kojom rukovodite. Ako već po tom pitanju ništa ne preduzimate, barem takvim informacijama ne raspolažem, onda bi jedini legitiman pristup bio da sačekate izjašnjenje nadležnih institucija Ustavnog suda FBiH i CIK-a po pitanju neustavnog i nezakonitog imenovanja predsjednika Federacije BiH", navodi se u prigovoru koji je uputila direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču.

Krišto dodaje da je ovakvim postupkom, uprkos tvrdnjama Lukača, ugrožena institucionalna i njena lična bezbjednost, ali i bezbjednost svih onih koji zastupaju princip legitimiteta i legaliteta.

Formiranje institucija FBiH 17. marta okončano je bez učešća dva HDZ-a. Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je sinoć, na vanrednoj sjednici, imenovanje nove Vlade Federacije BiH, nakon čega su premijer Nermin Nikšić iz SDP-a BiH i ministri položili svečanu zakletvu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je konstituisanje vlasti u FBiH bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda kao ''državni udar'' i ''anarhiju'', zbog čega bi u BiH trebalo provesti nove izbore.