"Ko je taj Živko Budimir?"
0

Borjana Krišto ne želi da preda dužnost predsjednice FBiH

SRNA
Borjana Krišto
Borjana Krišto
Dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto potvrdila je Srni da neće predati dužnost novoizabranom predsjedniku FBiH Živku Budimiru, jer smatra da je sve urađeno mimo ustava i zakona.

"Ko je to? Ja ne znam kome treba da predam vlast", odgovorila je Krišto na pitanje da li će Budimiru predati vlast i dodala da će vlast predati kada se za to steknu uslovi.

Istakavši da je uputila zahtjeve Ustavnom sudu, OHR-u, Centralnoj izbornoj komisiji, te federalnom premijeru i potpredsjednicima Vlade da se izjasne o jučerašnjim događajima u Parlamentu FBiH, Krišto je dodala da sada slijede tužbe.

"Ja nemam pravo da nekome dam kancelariju. Zakletvom sam se obavezala da ću štititi zakon i Ustav. Samo ne znam kako je neko mogao donijeti odluku o imenovanju Vlade bez pečata", istakla je Krišto. 

Ona je napomenula da ima odgovornost i da će istrajati u poštivanju Ustava i zakona, što se odnosi i na primoredaju vlast. 

Prema riječima Borjane Krišto, svi ministri iz oba HDZ-a ponašat će se u skladu sa Ustavom i zakonom i staće u njihovu odbranu.

Živko Budimir je izabran na jučerašnjoj sjednici Doma naroda parlamenta FBiH, kojoj nisu prisustvovali delegati HDZ-a i HDZ-a 1990. Neposredno prije toga Dom je konstituisan u krnjem sastavu, jer delegati iz tri kantona još nisu izabrani.