BiH
0

Borislav Berjan negirao krivicu po optužnici za ratne zločine

FENA
Bivši pripadnik srpskih oružanih formacija Borislav Berjan Boro danas se pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Sarajevo izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za ratni zločin protiv stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a u vezi s ratnim dešavanjima na području općine Ilidža - lokalitetu Dogloda i Bara.

Optužnica protiv Berjana podignuta je 26., a potvrđena 30. oktobra ove godine.

Borislav Berjan Boro, iz Dogloda-Sarajevo, po zanimanju policajac u penziji, nalazi se u pritvoru KPZ Sarajevo od 31. maja tekuće godine.

Prema tužbenim navodima, Berjan je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do kraja 1993. provodeći politiku SDS-a i srpske općine Ilidža u stvaranju etnički čistih prostora, lično učestvovao u naoružavanju srpskog stanovništva u naselju Doglodi od kojih je formirao oružanu vojnu formaciju - četu u sastavu I pješadijske ilidžanske brigade u njegovoj kući u ul. Doglodi br. 42.

Optužnica ga tereti da je u svojstvu komandira čete, kao pripadnik srpskih oružanih formacija, lično izdavao naredbe, i sam učestvovao u nezakonitom lišavanju slobode, protjerivanju, mučenju i nečovječnom postupanju i pljački imovine nesrprskog stanovništva naselja Doglodi i Bare, općina Ilidža-Sarajevo, te naređivao likvidacije civila i ratnih zarobljenika, nezakonito formiranje radnog voda od preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti, postupajući na taj način suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Četvrte Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata.

Među ostalim, Berjan je, kako se navodi, lično predvodio i komandovao svojom jedinicom u oružanom upadu na nebranjena područja naselja Dogloda i Bara i na stanovništvo ovih naselja, a koja su inače odranije bila u okruženju srpskih oružanih formacija.