Svečani doček na aerodromu
0

Boris Tadić u zvaničnoj posjeti BiH

FENA
Boris Tadić
Boris Tadić
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić boravit će danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Prema predviđenom protokolu posjete, nakon svečanog dočeka na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, za srbijanskog predsjednika bit će priređena i ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima u rezidenciji Konak gdje će biti održan susret članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Tadićem te sastanak državnih delegacija BiH i Republike Srbije.

Nakon toga, planirana je pres-konferencija na kojoj će se novinarima obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Republike Srbije.

U poslijepodnevnim satima planiran je sastanak Tadića s Kolegijem oba doma Parlamentarne skupštine BiH, potom sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te sastanak u Vijeću za regionalnu saradnju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je jučer, dan pred posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Bosni i Hercegovini, kazao novinarima da nije dobro da Srbija sarađuje samo s jednim entitetom, te da treba da sarađuje sa cijelom BiH.

Kazao je da će trojica članova Predsjedništva BiH jutros definitivno dogovoriti teme za razgovore sa srbijanskim predsjednikom.

"BiH ima najveću robnu razmjenu sa Srbijom. U BiH živi više od milion Srba, u Srbiji više od 300.000 Bošnjaka. Imamo sve razloge da popravimo odnose, a ne mogu se popraviti ako ne razgovaramo", naglasio je on, dodajući da je neophodan segment napretka na evropskom putu regionalna saradnja.