Banja Luka
0

Boris Tadić stiže na proslavu Dana Republike Srpske

Sarajevo-x.com
Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić doći će na ceremoniju proslave Dana Republike Srpske koja će se održati u Banjoj Luci 9. januara, saznaje Sarajevo-x.com u Predsjedništvu BiH.

Podsjećamo da je posljednji put Boris Tadić u našoj zemlji boravio 8. septembra kada je prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja osnovne škole "Srbija" na Palama.

Njegova je posjeta uzburkala domaću političku javnost nakon što je cjelokupnu organizaciju posjete vršio Protokol Vlade Republike Srpske.

"Ovakav odnos predstavlja direktan udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, te također predstavlja nametanje RS entiteta kao međunarodnog subjekta kroz direktnu komunikaciju i organizaciju sa stranim državama. Taj odnos se ni u kom slučaju ne može opravdati “specijalnim paralelnim odnosima” između RS i Srbije jer član Ustava BiH koji takve odnose dozvoljava jasno drži da oni moraju biti “u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom Bosne i Hercegovine", saopšteno je tada iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Na tada održanoj sjednici Predsjedništvo BiH je razmotrilo detaljnu prezentaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o predmetnoj posjeti, iz koje je vidljivo da je Republika Srbija svjesno ignorirala sve uobičajene diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Silajdžićevog kabineta.

U vrijeme objavljivanja teksta nismo uspjeli saznati kome je posjeta najavljena i ko će vršiti organizaciju posjete predsjednika Tadića Banjoj Luci.