BiH
0

Boris Tadić neće pomilovati Mirjanu Marković

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić neće donijeti odluku o pomilovanju Mirjane Marković, supruge pokojnog bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, kako bi ona mogla prisustvovati njegovom eventualnom pogrebu u Beogradu, saopšteno je u nedjelju naveče iz Ureda predsjednika Srbije.

U saopštenju se navodi da Tadić smatra da bi državni pogreb Slobodana Miloševića bio "apsolutno neprimjeren" ulozi koju je imao u novijoj povijesti Srbije, te u suprotnosti s "opredjeljenjem koje su građani nedvojbeno iskazali 5. oktobra 2000. godine", kad je Milošević bio prisiljen priznati da ga je na izborima za predsjednika SR Jugoslavije pobijedio Vojislav Koštunica.

Zahtjev za odustajanje od krivičnog progona Mirjane Marković i sina Marka Miloševića zatražile su Miloševićeva Socijalistička partija Srbije i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića na snazi je međunarodna potjernica koju je raspisalo srbijansko pravosuđe. Miloševićeva supruga je optužena za poticanje na protivzakonitu dodjelu stana iz fonda Vlade Srbije dadilji svoga unuka, dok je njen sin Marko optužen za više nasilničkih krivičnih djela pred Okružnim sudom u Požarevcu.