Javna rasprava
0

Borić: Novi zakon o radu je mnogo bolji i više štiti radnike

FENA
Besima Borić
Besima Borić
Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Forum sindikalnih aktivista i aktivistica SDPBiH danas su organizirali javnu raspravu o Nacrtu zakona o radu FBiH kojoj su prisustvovali i predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

Ocijenjeno je da novo zakonsko rješenje predstavlja napredak u odnosu na aktuelni zakon te da ima nekoliko kvalitetnih novina, dok poslodavci smatraju da bi se na novi zakon, u ovoj formi, ipak, moglo uložiti 30-ak amandmana, posebno kada je riječ o kolektivnim ugovorima i njihovom važenju, porodiljskom odsustvu te određenim finansijskim izdvajanjima poslodavaca.

Predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica SDPBiH Besima Borić je kazala da je novi Nacrt zakona o radu jedan od najvažnijih zakona koji će tokom ove godine uvojiti Parlament FBiH te da je " generalna procjena" Foruma da je to zakonsko rješenje mnogo bolje od sadašnjeg.

"U novi zakon je ugrađeno i niz međunarodnih konvencija, Međunarodne organizacije rada, a koje se odnose na zaštitu radnika i njihovog dostojanstva i na sindikalno organiziranje. Također, uvedene su neke nove stvari koje do sada nisu bile u zakonu i koje su proistekle iz prakse, kao što je diskriminacija radnika, a precizirano je puno oko mogućnosti otkaza, godišnjih odmora i drugih stvari koje su bile ostavljene kolektivnim ugovorima ili internim pravilnicima o radu", istaknula je Borić.

Emina Abrahamsdotter, generalna sekretarka Foruma sindikalnih aktivista i aktivistica, dodala je da je dobro što novi zakon preciznije regulira termin mobing i tretira pitanje radnih sporova te da SDP zagovara uvođenje radnih sudova i korištenje alternativnih metoda za rješavanje radnih sporova, kao što je medijacija.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović je kazao da Sindikat prihvata ovo zakonsko rješenje i da misli da je ono rezultat pregovora Sindikata i poslodavaca, dodavši da bi se moglo reći da je pregovarano oko 75 posto stvari koje su u zakonu.

Posebno je ocijenjeno dobrim to što su date veće ovlasti inspekciji rada i što se poslodavcu može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor, što će umanjiti rad 'nacrno'.

Dženana Kadribegović, pomoćnica federalnog ministra rada i socijalne politike, obrazložila je danas još jednom da je izmjena postoćeg Zakona o radu FBiH neophodna zbog stranih investicija te nedostataka kojima je regulirano domaće tržište rada pošto je zadnja izmjena ovog zakona bila 2003. godine, a što je bio dovoljan period da se to uoči.

Također je rekla da je cilj i da se novo zakonsko rješenje uskladi što više s EU direktivama.