BiH
4

Borenović: Ovo što Dodik radi nije nimalo smiješno, ovim nipodaštava Sud

Piše: S. H.
Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović za Klix.ba je istakao kako Milorad Dodik tužbom protiv samog sebe želi diskreditovati, omalovažiti i minimizirati brojne afere i kriminalne radnje vlasti predvođene SNSD-om.

Predsjednik Republike Srpske podnio je tužbu nadležnom tužilaštvu RS-a i BiH protiv samog sebe. U prijavi se navodi da Milorad Dodik građanin tuži sebe kao predsjednika RS-a na osnovu iznesenih optužbi protiv njega za navodno učinjena krivična djela za koja su ga optužili predstavnici opozicije u RS-u.

"Ovo što Dodik radi nije nimalo smiješno, tim nipodaštava ulogu sudstva, kao jednog od ključnih stubova na kojima počiva RS", ističe Borenović u razgovoru za Klix.ba.

On je dodao da je PDP spreman ustupiti sve dokumente i dokaze nadležnim institucijama.

"Malo je čudno da Dodik sve malverzacije i optužbe prima na sebe, jer možda unaprijed zna ishode sudskih postupaka koji se vode protiv njega", naglašava Borenović.

PDP je u februaru 2013. godine podnio krivične prijave Tužilaštvu RS za brojne slučajeve privrednog kriminala, zbog kojih je RS oštećena za više od 200 miliona KM. Potpredsjednik PDP-a navodi da Dodik možda sada svojim utjecajem može ubrzati ove procese.

"Dodiku smo spremni ustupiti svu dokumentaciju koja će poslužiti u procesima protiv njega, a očekujem da će mu u odbrani pomoći njegovi partneri u kriminalnim radnjama", rekao je Borenović.

PDP će od ponedjeljka početi pojedinačno objavljivati svaki slučaj korupcije i kriminala i protivustavnog djelovanja zbog čega su građani RS-a ostali bez milijardi KM.

Borenović je za Klix.ba komentarisao i eventualno provođenje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH koje je Dodik ranije najavio, a željeli smo otkriti da li je RS spremna finansijski sprovesti referendum.

"Neminovno je da referendum košta, a prema našim procjenama to bi iznosilo blizu 5 ili 6 miliona KM. Vi znate u kakvoj se finansijskoj situaciji nalazi RS, ali je pitanje finansiranja referenduma manje važno u odnosu na to koliko RS košta ova politička manipulacija vezana za referendum i nešto što nas bespotrebno uvodi u političke sukobe. Ukoliko su željeli sprovesti referendum to su trebali uraditi što prije, ali se ta priča odužila i realno to sve košta RS usljed političkog iscrpljivanja zbog nečega za što ne znamo šta će donijeti i šta će uslijediti nakon toga", zaključio je Borenović.