BiH
33

Borenović o referendumu: Nismo kao Dodik da svaki dan mijenjamo mišljenje

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na jučerašnji sastanak u Beogradu Milorada Dodika sa čelnicima Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, i njihovom nepodržavanju referenduma u RS, komentar je u današnjem obraćanju novinarima dao i Borislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa.

"Mi mislimo da je Narodna skupština RS donijela odluku koja je za nas obavezujuća. Mi poštujemo stavove svih, a posebno stavove Republike Srbije kada je u pitanju budućnost RS-a i BiH. Najvažnije je da smo mi opredijeljeni u potpunosti da 9. januar ostane dan RS-a", izjavio je Borenović.

On je kazao da PDP očekuje da će u nekoliko narednih sedmica RS izaći iz političkih turbolencija.

"Apelacijom i odlukom suda BiH, koja nije bila potrebna, dovedeni smo u čudnu situaciju. Narodna skupština RS je donijela odluku o referendumu koja treba da bude sprovedena i mi očekujemo da će sve proteći u najboljem redu i da ćemo sačuvati 9. januar kao dan RS-a", kazao je Borenović.

Predsjednik PDP-a je istakao da je njegova partija spremna nakon referenduma da se potpuno mirno i razumno dođe do riješenja koje neće ići na štetu bilo koje institucije u BiH.

"Bez potrebe su se digle ogromne političke tenzije i to od ljudi koji su doveli da imamo tu vrstu rasprave. Ja mislim da narod ne treba da se boji i da neće doći do bilo kakvih sukoba jer to su davna prošla vremena", napomenuo je Borenović i kazao da se iz situacije treba izaži na demokratski način.

"Mi imamo demokratsko pravo da kažemo šta je naš stav o pitanjima koji su važni za RS, da poštujemo odluke institucija BiH i RS-a", rekao je Borrenović.

On je kazao da PDP nema namjeru da preispituje bilo kakve odluke donesene van Narodne skupštine RS-a.

"Ja sam glasao za odluku za referendum i nemam namjeru da mijenjam stav. Nisamo mi Milorad Dodik da stalno mijenjamo svoje mišljenje. Mi smo donijeli odluku, svjesni odgovornosti i spremni da u potpunosti djelujemo demokratski i onako kako jedino možemo, te da obezbjedimo da se odluka NSRS primjeni", zaključio je Borenović.