BiH
0

Borenović: Ne idemo na sastanak kod Dodika

FENA
Branislav Borenović (Foto: Arhiv)
Branislav Borenović (Foto: Arhiv)
Predstavnici Partije demokratske progresa (PDP) neće se odazvati sutrašnjem sastanku koji je sazvao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kako bi zauzeli stav o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uoči sjednice Predsjedništva BiH, 27. jula.

Lider PDP-a Branislav Borenović je kazao da ne vidi razlog zašto bi bilo ko od njih išao na sastanak kod Dodika, koji ima političku mogućnost da provjeri stav s ključnim predstavnicima vlasti u RS-u, u kojoj nema nikoga iz PDP-a.

Naglasio je da Vlada RS-a treba da sublimira stavove svojih ministarstava i svih drugih nadležnih o tom dokumentu, a u skladu s tim stavom će se, kaže, ponašati i drugi predstavnici RS-a, pa i član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić.

"Odgovornost je na Dodiku i vladajućim strankama u RS-u da daju stav o adaptaciji SSP-a. Nakon toga neka ga saopšte ili lično kažu Ivaniću, ali ne smatramo da on ili bilo ko drugi iz PDP-a treba da ide na sastanak kod predsjednika RS-a", naveo je Borenović.

Podsjetio je da je PDP ranijih godina upozoravao da nije dobro što RS nije iskoristila sredstva koje je međunarodna zajednica nudila, pa i kroz grantove, za prilagođavanje domaće poljoprivrede konkurentnijim uslovima.

Nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a, Borenović je rekao novinarima da je data podrška naporima člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se "zaustavi farsa vezano za popis stanovništva u BiH te da se iskoriste svi politički i drugi napori da se povuče odluka direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade popisnih rezultata".

Očekuju, kazao je, da se iskoriste sve mogućnosti kako bi se zaštitili interesi RS-a i srpskog naroda, ali, dodao je, i svih drugih naroda u BiH.

"Ne treba nam falsifikovan, netačan i lažan popis stanovništva", rekao je Borenović.

Na sjednici Glavog odbora PDP-a kritikovano je stanje u RS-u, posebno neefikasna borba protiv kriminala i korupcije, a Borenović ističe da se ozbiljno razmatra mogućnost da se organizuju protesti u Trebinju protiv odluke o poskupljenju struje u RS-u.