BiH
9

Borenović: Nakon više godina jedna pozitivna vijest za BiH

FENA
Preporuka Vijeća Evropske unije da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovim stupi na snagu je nakon više godina jedna pozitivna vijest za BiH - ocijenio je potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Kaže da je to dobra poruka iz Brislea, koja znači i mnogo obaveza, ali i odgovornosti svih struktura vlasti, a najviše za Vijeće ministara BiH i vlade entiteta.

"To je i potvrda da je Predsjedništvo BiH, tokom predsjedavanja Mladena Ivanića, uz podršku svih političkih lidera i iz RS-a i Federacije BiH, kreiralo evropsko opredjeljenje BiH u provođenju ekonomskih reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Borenović na press-konferenciji u Banjoj Luci.

U PDP-u očekuju, naveo je, da se u narednom periodu u što kraće vrijeme usvoji mehanizam koordinacije, a nakon toga i plan integriranja da bi se krenuo s provođenjem ekonomskih reformi, u skladu s izjavom svih političkih stranaka.

Važno je, ističe, da i EU, zajedno sa svim strukturama vlasti, usvoji strateške dokumente kojima bi se definiralo da u periodu do 2020.godine za BiH budu na raspolaganju sredstava iz sredstva iz fondova IPA-2, koja bi trebalo iskoristiti kao podršku nakon "pozitivnih signala koji su došli iz BiH“.

Borenović je, komentirajući verbalni napad predsjednika RS-a Milorada Dodika na novinarku "Oslobođenja“ Gordanu Katanu, rekao da je i on svojevremno bio izložen sličnoj situaciji od Dodika.

"U ovoj zemlji mora da postoji stub srama na koji će biti izloženi oni koji vrijeđaju i koriste neprimjerene stvari", rekao je Borenović.