BiH
0

Borenović: Na posebnoj sjednici parlamenta RS-a razmatrati "prevare" u vezi popisa

FENA
Branislav Borenović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Branislav Borenović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Partija demokratskog progresa (PDP), zajedno sa strankama Saveza za promjene, smatra da je neophodno da se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatra "štetna" odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić.

"To je loša odluka koja daje mogućnost za brojne manipulacije i može imati dugoročne posljedice za BiH, jer će na osnovu takve odluke objavljeni podaci biti nevjerodostojni i dat će pogrešnu sliku o broju stanovnika u BiH, uvećanu za šest posto", ustvrdio je Borenović, navodeći da parlament RS-a treba da utvrdi kako je do te situacije došlo i kakva je uloga agencija za statistiku te šta se dašavlo tokom pripreme i provođenja popisa u BiH 2013.

Istakao je da je Jukićeva odluka "suprotna stavovima RS-a" te da se nakon godinu i po dana dogovora na nivou BiH "dogodio presedan zbog čega tu štetnu odluku treba staviti van snage".

Preko toga se ne može preći, jer je odluka donesena na prevarantski način, ustvrdio je Borenović navodeći da Jukić nije sam mogao da donese odluke, te se postavlja pitanje da li je to uradio uz političku saglasnost partanera na nivou BiH ili pod pritiskom.

Uvjerava da se odluka može promijeniti i time može ponovo uspostavi povjerenje na nivou BiH.

Borenović insistira i da se utvrdi da li je tačno da Zavod za statistiku RS-a više ne može povući svoj popisani materijal i da ga objavi te ko je to onemogućio u pripremi popisa.

U PDP-u smatraju i da u najmanje deset lokalnih zajednica treba da ima svog kandidata za načelnika, kojeg će podržati stranake Saveza za promjene.

Nakon sjednice Predsjedništva PDP-a Borenović je na press konferenciji pozvao predstavnike vjerskih zajednica, posebno katoličke i islamske, da prestanu s "neprimjerenim govorom" te svojim stavovima utiču na smirivanje tenzija u zemlji te rade na izgradnji povjerenja, tolerancije i kompromisa.