BiH
1

Borenović: Dodik je nanio ogromnu štetu RS-u miješanjem u izbore u Austriji

FENA
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nanio ogromnu štetu tom bh. entitetu svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i podržavajući kandidata desnice Norberta Hofera.

Smatra da je za svaku osudu to što je Dodik podržao Hofera kao predsjednik RS-a, a ne lider svoje stranke.

"Milorad Dodik je po ko zna koji put zloupotrijebio funkciju predsjednika RS-a i nanio nemjerljivu štetu RS-u, svrstavajući se samo dan uoči izbora u Austriji na jednu stranu i to podržavajući kandidata vrlo istorijski diskutabilne partije", rekao je Borenović.

Dodao je kako je ogorčen njegovim ponašanjem kao predsjednika RS-a i njegovim miješanjem u unutrašnje stvari Austrije i izbor tamošnjeg naroda.

Dobro je, kako je rekao, to što Srbi u Austriji nisu podržali Dodikov poziv da na predsjedničkim izborima u toj zemlji daju glas da kandidata Slobodarske partije Austrije.

"Time su pokazali političku mudrost, glasajući za stabilnost, budućnost i izvjesnost, umjesto avanturizma, neizvjesnosti i izolacije. Uvjeren sam da će i građani RS-a, za dvije godine, umjesto avanturizma, izolacije i neizvjesnosti glasati za budućnost, stabilnost i radna mjesta, čime će dati 'crveni karton' Miloradu Dodiku", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Prema prvim službenim rezultatima, Van der Bellen vodi s 53,6 posto, dok Hofer ima 46,4 posto. Mediji ocjenjuju da se radi o "nedostižnoj prednosti", a desničar Hofer na Facebooku je odmah priznao poraz u trci za predsjednika.

Napisao je da je neizmjerno tužan i čestitao Alexandru Van der Bellenu na pobjedi.