BiH
5

Borenović: Dodik će izlaz tražiti u strukturalnom dijalogu o pravosuđu

FENA
Branislav Borenović
Branislav Borenović
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da će predsjednik RS-a Milorad Dodik i SNSD odustati o odluke o referendumu, nakon sutrašnjeg strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH.

To će im, kaže, poslužiti kao izgovor da do referenduma ne dođe.

"Ne bi nas iznenadilo ni da se to predstavi kao ogromni ustupci učinjeni za vlast u RS-u kako bi se odustalo od referenduma", dodao je Borenović.

Rekao je da sada ostaje da se potvrdi još jedna mogućnost kao u kvizu "pozovi prijatelja, Bakira Izetbegovića, da reaguje apelacijom u Ustavnom sudu BiH, a tu mogućnost je Dodik ranije i najavio“.

Nakon što je Ustavni sud RS-a danas odbacio veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referenduma u tom bh. entitetu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Borenović je dodao da od danas počinju teći rokovi za održavanje referenduma, a ne zna se šta će biti dan nakon što se građani izjasne.

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a potvrdilo je odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu o radu bh. pravosudnih institucija i ona sada može stupiti na snagu.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, koje je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U odluci se navodi da će referendum u RS-u biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.