Vlada FBiH
0

Borcima umanjena primanja, prioritet MMF

Sarajevo-x.com
Sa protesta dobitnika najvećih ratnih priznanja (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sa protesta dobitnika najvećih ratnih priznanja (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Iako na sjednici Vlade FBiH održanoj u utorak nije zvanično bilo rasprave o zaključcima federalnog parlamenta koji se odnose na usvojene zahtjeve dobitnika najvećih ratnih priznanja, iz Vlade su ponovili da će boračke naknade biti umanjene za 10 posto.

Iz Vlade FBiH ističu da je nemoguće provesti zahtjeve dobitnika najvećih ratnih priznanja, jer je za njihovo provođenje potrebno obezbijediti 96 miliona maraka što je u ovom trenutku nemoguće, rekli su iz Vlade FBiH, napominjući da je ugovor sa Međunarodnim monetarnim fondom prioritet, prenosi BHT.

"Dok se ne promijeni zakon o uštedama, dok se ne usvoji rebalans budžeta, ja moram raditi po postojećim zakonima. To znači da će umanjene biti onako kako zakon nalaže. Bit će umanjene invalidnine, penzije i naknade kao dobitnika priznanja prema ovom zakonu ", rekao je Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH.

Premijer Vlade FBiH, Mustafa Mujezinović, rekao je da se moraju naći mjere i modalitet dokle se može ići i koliko budžet može podnijeti.

Posjećamo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na vanrednoj sjednici održanoj drugog oktobra usvojio sve zahtjeve protestanata, i to nakon što je na platou ispred zgrade Parlamenta došlo do incidenta.

Prema zaključcima Predstavničkog doma mjesečne naknade koje branitelji primaju na osnovu učešća u ratu neće biti umanjivane za 10 posto, kao što je predviđeno na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Parlamentarci su također odobrili zahtjev branitelja prema kojem ostaje i dalje na snazi federalni zakon o posebnim pravima najzaslužnijih boraca. Odobren je i borački zahtjev da resorni federalni ministar Zahid Crnkić podnese ostavku ili bude smijenjen i da bude provedena sveobuhvatna i rigorozna revizija davanja iz federalnog budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.