Zahid Crnkić
0

Borcima 10% manje naknade i revizija korisnika

SRNA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Ministar za boračka pitanja Federacije BiH Zahid Crnkić rekao je da će svim budžetskim korisnicima, pa i borcima, biti umanjene naknade za 10 odsto.

Crnkić je istakao da Ministarstvo za boračka pitanja FBiH neće gasiti brojna boračka udruženja, ali će ih na to natjerati ekonomski faktor jer im novac od Ministarstva neće biti dovoljan za rad.

On je istakao da je ove godine obezbijeđeno 700.000 KM za 17 boračkih udruženja na federalnom nivou, navodeći da postoje četiri veća udruženja iz komponente Armije RBiH, a da se simbolično podržavaju manja udruženja srazmjerno njihovom članstvu.

Crnkić smatra da bi bilo dobro kada bi imali jedinstvenu boračku organizaciju ili koordinaciju boračkih udruženja, preko koje bi bio plasiran novac za realizaciju njihovih projekata jer su ovakvom organizacijom rasuti.

On je naveo da se boračkoj populaciji mjesečno za naknade izdvaja - za invalidnine oko 28 miliona KM, za dobitnike najvećih priznanja oko 1,5 miliona KM, a za demobilisane nezaposlene borce oko 8,9 miliona KM, naglasivši da su isplaćene naknade za prva tri mjeseca, ali da je upitan april.

Crnkić je za "Nezavisne novine" rekao da je u aprilu bilo oko 58. 000 korisnika naknade za nezaposlene demobilisane borce, a da će ih od maja biti oko 40. 000.

On je rekao da je u toku revizija korisnika boračkih naknada i da je pripremljen Prijedlog zakona o reviziji, koji podrazumijeva provjeru da li je neko bio pripadnik oružanih snaga, u kom periodu, okolnosti ranjavanja, pogibije, nestanka, kao i provjeru tjelesnog oštećenja.