BiH
463

Borci se oprostili od komandanta Solakovića: Hvala ti što si u svim bitkama bio ispred nas

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Velika sala Općine Centar bila je premala da primi sve ljude koji su željeli odati počast ratnom komandantu i zastupniku Skupštine KS Adnanu Solakoviću koji je iznenada preminuo u ponedjeljak.

Skupu su prisustvovali svi Solakovićevi saborci iz Zelenih beretki i drugih jedinica, njegovi sinovi i unuci, prijatelji, kolege i najbliži saradnici, te predsjednik Stranke za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Predsjedavajući Skupštine KS Sejo Bukva kazao je kako je to bio čovjek velikog srca u kojem je bilo mjesta za sve, veliki borac za državu BiH, patriota, nesebičan prijatelj, uzoran sin i brižan otac, suprug i djed.

"Velika životna energija i poseban duh, po čemu je bio prepoznatljiv, ostat će dio trajne uspomene na njega po čemu ćemo ga svi pamtiti", rekao je Bukva.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo rekao je da je preminuo čovjek pun dobrih, jakih i plemenitih djela.

"Svoj život u djetinjstvu posvetio je sportu. Višestruki je prvak bivše Jugoslavije u dizanju tegova i nosilac crnog pojasa u karateu. Karijeru je prekinuo kada je stao u odbranu RBiH, njegovog voljenog Sarajeva, i Starog Grada. Nakon rata nastavlja školovanje i magistrira na Fakultetu za sport. Politički se angažuje u cilju razvoja društvene zajednice i u svrhu pomoći braniocima i borcima da ostvare svoja prava. Znam to najbolje jer kad bih ugledao zastupnika Solakovića odmah je imao prijedlog za pomoć nekom od boraca koji su slabog imovinskog i zdravstvenog stanja. U većini slučajeva tražio je pomoć u zapošljavanju zalažući se za druge. Nikada nije tražio za sebe. To je bila njegova veličina", rekao je ministar Fišo.

Jasmin Panjeta, jedan od prvih saboraca preminulog Adnana, plakao je dok je držao govor u ime Udruženja Zelenih beretki.

"Dragi naš komandante, uvijek si bio ispred nas i uzor. Imajući povjerenja u tvoje veliko srce koje nas neće odvesti pogrešnim putem išli smo za tobom u sve bitke za odbranu Sarajeva i cijele BiH. Tvoj put za slobodu naroda BiH pratili smo korakom koji je značio sigurnu pobjedu, slobodu i odbranu. Zato hvala ti na svemu što si učinio za nas i naučio nas. Hvala ti na srcu koje je nesebično kucalo za nas, hvala ti što si uvijek bio u svim bitkama ispred nas, osmijehu koji nas je u najtežim trenucima dizao i vodio do pobjede. Hvala ti što si nas napravio herojima. Hvala ti što si se borio za naš bolji život dostojan jednog heroja poslije agresije", rekao je Panjeta u dirljivom govoru.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je kako je Solakovićev odlazak nenadoknadiv gubitak naglasivši kako njegov život pun dostojanstva, karakter i herojska borba koja je ugrađena u temelje suverene BiH i Sarajeva i svih nas mogu biti utjeha.

"Poznavao sam heroja koji nije mogao zamisliti život bez Sarajeva, vršnjaka u vojnoj uniformi sa šljemom na glavi u čijim očima se nikada nije mogao vidjeti strah, već neizmjerna želja i nestrpljenje da se oslobodimo okupacije, ubijanja naših pratitelja, rođaka, članova porodica, silovanja naših majki i sestara. Dok su mnogi bježali iz Sarajeva on i Zelene beretke, kao i drugi pripadnici Armije RBiH i policijskih snaga, bili su moralno i patriotsko sidro i ohrabrenje da mnogi drugi umjesto u izbjeglištvo krenu njegovim putem, pridruže se braniteljima i zajednički ispišu najponosniju stranicu moderne historije BiH, Sarajeva i našeg naroda. Bio je predstavnik svih građana, političkih stranaka i opcija u borbi s onim što mori naš grad i državu", rekao je Radončić.

Rođen je 1954. godine u Sarajevu. Završio je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja UNSA gdje je i magistrirao. Bio je organizator otpora i pripadnik Udruženja boraca Zelene beretke u kojem je nedavno izabran za predsjednika Skupštine. Penzionisan je sa činom brigadira.

Bio je ugledni ratni komandant kojeg su svi cijenili i poštovali. Obavljao je niz ratnih funkcija: organizator otpora i pripadnik Zelnih beretki, operativac za specijalne jedinice OS RBiH, komandant specijalne brigade Štaba vrhovne komande OS RBiH, komandant mehanizovane brigade, komandant 2. samostalnog bataljona Korpusa Armije RBiH, načelnik Odsjeka za doškolovanje profesionalnog armijskog kadra i za školovanje u Ministarstvu odbrane BiH, načelnik Operativnog centra, v.d. načelnika združenog štaba ARBiH i HVO-a, predsjednik udruženja boraca, predsjednik Skupštine udruženja Zelene beretke... Po završetku rata uključio se u politički život priključivši se SBB-u BiH i obnašao je funkciju zastupnika u Skupštini KS od 2010. godine.

Za svoj rad i doprinos je dobio niz priznanja i odlikovanja: Srebreni štit ARBiH, Općinsku povelju sa zlatnim štitom Općine Stari Grad Sarajevo, Općinsku povelja sa zlatnim štitom Općine Centar Sarajevo, pištolj sa posvetom predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, sat sa posvetom Ministarstva odbrane BiH, sat sa posvetom komandanta Oružanih snaga BiH...

Iza njega su ostali majka, supruga i troje djece.