Boračka udruženja najavljuju
0

Borci ruše Vladu FBiH masovnim protestima 21. aprila

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici osnovnih boračkih udruženja u Federaciji BiH (FBiH) tokom sastanka u Vladi FBiH nisu odustali od svojih zahtjeva zbog uvođenje prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca, zbog čega će 21. aprila biti organizovani protesti ove populacije.

Predstavnici boračkih organizacija su tokom radnog sastanka sa predstavnicima Vlade FBiH istakli da nemaju mandat da mijenjaju odluke skupština organizacija koje predstavljaju.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Izet Ganić rekao da je "vrijeme da se prestane oduzimati dostojanstvo ovim porodicama" i rješavati njihove probleme u "pet do dvanaest". 

Ganić je najavio da će 21. aprila u Sarajevo doći 150 autobusa predstavnika porodica poginulih boraca da demonstriraju protiv odnosa federalne Vlade prema njima. 

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović rekao je da bi ispunjavanjem zahtjeva boračkih populacija bio doveden u pitanje budžet Federacije i svi kantonalni budžeti.

Mujezinović je naglasio da do kraja mandata ove vlade neće biti daljih restrikcija primanja za invalide preko 60 posto i šehidske porodice.

"Nije nam drago što to činimo, ali moramo spašavati federalni i kantonalne budžete od urušavanja. Uvođenje cenzusa pogodiće svega 20 posto boračke populacije, a ostalim će naknade biti redovnije", rekao je Mujezinović.
On je dodao da bi usvajanjem zahtjeva predstavnika boračkih udruženja bila dovedena u pitanje naredna tranša stand-by aranžmana BiH sa MMF-om, ali i 100 miliona eura od Evropske komisije.

Organzacija porodice šehida i poginulih boraca FBiH i Saveza ratnih vojnih invalida su 21. aprila, na vanrednoj skupštini, najavili  suproteste ukoliko federalni Parlament ne usviji njihov prijedlog zakona o prihodovnom cenzusu.