Zbog budžetskih ušteda
0

Borci ruše Vladu FBiH 23. septembra

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Boračke organizacije i predstavnici RVI na sastanku održanom u utorak donijeli su odluku o protestima koji će biti održani 23. septembra, u slučaju da Vlada FBiH odluči umanjiti naknade toj populaciji za 10 posto, potvrdio je za Sarajevo-x.com Safet Redžić, predsjednik Saveza RVI BiH.

"Mi ne želimo da dođe do smanjivanja naših naknada, ali podržavamo mjere štednje kroz donošenje Zakona o reviziji, koji se mora donijeti po hitnom postupku, i kojim bi se uštedilo koliko god je moguće novca. Tu su još mjere koje smo mi i ranije predlagali. Treba da se sačini jedinstveni registar svih korisnika, kao i utvrde dvije različite osnovice za korisnike boračko-invalidske zaštite", rekao je Redžić.

Sastanak sa Zahidom Crnkićem, ministrom za pitanja boraca i invalida, protekao je u žestokoj raspravi, a predstavnici boračkih organizacija ogorčeni su na ponašanje ministra koji je u jednom momentu napustio raspravu kako bi otišao na polaganje cvijeća.

U jeku žestoke rasprave neki od predstavnika boračke populacije pozivali su na nasilne demonstracije.

"Nasilni protesti nisu naš stav i odluka. Ljudi su jednostavno bili uvrijeđeni i zbog toga su tako reagovali. Benjamin Preldžić, predsjednik Saveza RVI Zeničko-dobojskog kantona, bio je izrevoltiran direktnim uvredama i zbog toga je rekao da na protestima treba razlupati više od četiri stakla. Njega poznajem lično i znam da ne misli tako. On je na prošlim protestima zadobio udarac od suboraca dok ih je sprječavao u razbijanju stakala", rekao je Redžić.

Redžić je istakao da ne zna hoće li se ovaj problem riješiti i kako, ali kao najvećeg krivca vidi ljude iz Vlade FBiH koji, kako tvrdi, ne žele da rade svoj posao i poštuju odluke Parlamenta FBiH, koji je donio odluku o provođenju revizije, kao i Zakon o uštedama koji također nalaže reviziju.

"Mi predlažemo da se Zakonom o reviziji riješi pitanje jesmo li lažni ili nismo. Ministarstvo bježi od takvog posla ili nisu sposobni da ga urade", zaključio je Redžić.