Posjeta Gerontološkom centru
0

Borci NOR-a: Najvažnije je da čovjek ne bude zaboravljen

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnici Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) posjetili su danas 17 korisnika KJP Gerontološkog centra Nedžarići, koji su bili učesnici Narodnooslobodilačkog rata (NOR) 1941- 1945. godine. Uz druženje i razgovor prisjetili su se vremena kada su se borili za BiH, ravnopravnu državu svih njenih naroda.

Korisnicima Gerontološkog centra Nedžarići, borcima NOR-a, uručeni su skromni novčani pokloni, međutim, glavni cilj predstavnika Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH bio je da se druže sa svojim bivšim saborcima, uljepšaju im dan te da ih podsjete da ni u starosti nisu sami.

"Cilj današnje posjete je druženje. Ne želimo zaboraviti drugove, veterane Drugog svjetskog rata. Moramo pamtiti da su se goloruki suprotstavljali tada najvećoj evropskoj sili s vjerom u izgradnju BiH, ravnopravne države svih njenih naroda", kazao je Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a.

Istakao je da je veoma bitno da mladi uče o tome šta su sve oni činili kako bi sagradili bolju državu.

"Raduje me kada, naprimjer, na Igmanskom maršu od 2.500 učesnka barem 2.000 budu mladi. Ne smijemo dozvoliti da budu zatrovani mržnjom", istakao je on.

Nakon što su borcima NOR-a uručeni skromni novčani pokloni, upriličeno je druženje uz kafu, sok, čaj...

"U Gerontološkom centru boravim već jednu godinu. Lijepo je ovdje, imam društvo. Najbitnije je da čovjek ne bude zaboravljen", kazao je 88-godišnji Husnija Resulović koji je godinama radio kao profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu.

"Družimo se, a imamo često i posjete. Nerijetko mi dolaze i mladi ljudi kojima su potrebni moji savjeti u vezi sa poljoprivredom", kazao je profesor.

Redžo Beširević u Gerontološkom centru boravi pet godina i stekao je brojne prijatelje.

"Bolje neću naći nigdje. Moj dom je spaljen. Ovdje imam društvo. Prošetamo, razgovaramo, a mnogo nam znače i ovakve posjete", istakao je Beširević.

Predstavnici SABNOR-a su na kraju posjete istakli da će i u narednom periodu posjećivati svoje saborce te su ih pozvali da sa njima idu na izlete koje često organizuju.