Konkurišu 83 osobe
0

Borba za 18 stanova Federalne vlade

SRNA
Grbavica (Foto: Arhiv)
Grbavica (Foto: Arhiv)
Vlada Federacije BiH na raspolaganju trenutno ima 18 stanova koji će biti dodijeljeni visokopozicioniranim funkcionerima i dugogodišnjim radnicima u organima vlasti u FBiH, a njihova raspodjela je već izazvala sukobe, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Na ove stanove, čija je podjela izazvala sukobe u Vladi FBiH, prije svega između premijera Mustafe Mujezinovića i njegovog zamjenika Gavrila Grahovca, pravo ima gotovo 30 aplikanata. Većina stanova nalazi se na području opštine Novo Sarajevo i to u njenom najatraktivnijem naselju Grbavica.

U Vladi FBiH kažu da je najozbiljniji kandidat za jedan od ovih stanova Zlatko Miletić, direktor Uprave policije FBiH, koji je i bio uzrok nedavne svađe između Mujezinovića i Grahovca. U Vladi takođe tvrde kako više nema "zvučnih imena" koja su aplicirala za ovaj stan, te da je uglavnom riječ o dugogodišnjim radnicima u organima vlasti.

"Po zakonu, pravo na ovaj stan imaju svi oni koji nisu riješili svoje stambeno pitanje i koji su dugogodišnji radnici u organima uprave. Ovo nije loša odluka, jer je Vlada FBiH sa ovim stanovima samo na gubitku", rečeno je u Vladi FBiH.

Mujezinović je  izjavio da je protiv dodjele stanova i da ovaj proces treba da završi novi saziv Vlade FBiH. Bio je uvjeren da svi sad kupuju stanove i da je prošlo vrijeme dodjele stanova, navodi list.

Edita Kalajdžić, predsjednica Komisije za utvrđivanje rang-liste za dodjelu stanova, istakla je da će konačnu odluku ipak donijeti Administrativna komisija Vlade FBiH na čijem čelu je Grahovac. 

List navodi da Grahovac nije odgovarao na pozive novinama te da se ne zna kada će biti donesena odluka o dodjeli.
Kalajdžićeva je podsjetila kako je konkurs za dodjelu ovih stanova raspisan još prije dvije godine, ali zbog nepreciznosti uredbe koja definiše ovu tematiku još nije predložena rang-lista.

"Na konkurs su se prijavile 83 osobe. S obzirom na to da uredba nije jasna, od Vlade smo tražili pojašnjenje koje do danas nismo dobili. Komisija je u nedoumici i pošto je riječ o Vladinim stanovima, ne želi sama donositi odluke", istakla je Kalajdžićeva.

Svi funkcioneri i službenici FBiH koji dobiju stan moraće ga i otkupiti i to po cijeni od 600 KM po metru kvadratnom, naveli su u Vladi FBiH. U Vladi tvrde da je to realna cijena, iako su njihove tržišne cijene i do tri puta više, s obzirom na to da je riječ o stanovima za koje ona sad mora plaćati troškove održavanja.

U agencijama za nekretnine kažu da se cijena kvadratnog metra stana u Novom Sarajevu, gdje se nalazi većina Vladinih stanova, kreće od 1.900 do 2.100 KM, a u opštini Centar od 2.500 do 2.800 KM.