BiH
99

Borba protiv nasilja nad ženama: KULT obilježio Narandžasti dan

FENA
Narandžasti dan Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama obilježio je u Sarajevu Institut za razvoj mladih KULT.

Učinio je to projekcijom filma "(ON)A?", koji žene bosanskohercegovačkog društva prikazuje kao hrabre junakinje svakodnevnog života.

Jedna od njih, Isma Habibović, SOS majka već 17 godina u dječijem SOS selu u Sarajevu, kaže da je status žene u bosanskohercegovačkom društvu danas znanto bolji nego prije, ali i da ima još dosta prostora za unapređivanje.

Mirela Ajanović, projektna koordinatorica, navodi da aktivisti Instituta KULT pokušavaju svakog mjeseca probuditi svijest o tome da društvo ima problem jer prema podacima Agencije za ravopravnost spolova, 52,8 posto žena je pretrpjelo neki oblik nasilja.

Ipak, žene shvataju da ima izlaza i načina da se suoče s problemom i riješe ga, odnosno da postoje institucije kojima se mogu obratiti, kazala je Ajanović.

Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, provodi projekt "Orange voices for gender equality". Jedan od ciljeva je da svakog 25. dana u mjesecu obilježi Orange day, promovira i lobira za jednakost spolova, obilježava i bori se protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te podiže svijest javnosti i građana o ovoj problematici.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda proglasio je svaki 25. u mjesecu "Narandžastim danom" kao podsjećanje na značaj prevencije, sprečavanja i sankcioniranja nasilja nad ženama i djevojčicama.