Mehmed Suljkanović
0

"Borba protiv korupcije u BiH je kompleksna"

FENA
"Borba protiv korupcije je u Bosni i Hercegovini kompleksnija nego u drugim zemljama jugoistočne Evrope budući da BiH svoju tranzicijsku fazu prolazi u vrlo teškom postratnom periodu“, rekao je predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne sekcije Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAC) Mehmed Suljkanović tokom današnjeg susreta sa Johnom Williamsom, izvršnim direktorom GOPAC-a.

Suljkanović je sa članovima bosanskohercegovačke sekcije GOPAC-a, Ilijom Filipovićem i Momčilom Novakovićem, upoznao izvršnog direktora Williamsa o namjeri bh. sekcije GOPAC-a da pripremi Projekt strategije borbe protiv korupcije.

"Korupcija je svjetski problem i njeno suzbijanje povećava mogućnost prosperiteta zemlje“, naglasio je Williams, napominjući da je oko hiljadu parlamentaraca u svijetu uključeno u borbu protiv korupcije kroz svjetsku, regionalne i nacionalne organizacije GOPAC-a.

"Organizacija ima osam osnovnih elemenata u radu“, pojasnio je Williams, "a njihova suština je da parlament nije sudsko, ni policijsko tijelo koje goni nosioce korupcije, već tijelo koje stvara uvjete za nesmetan rad državnih organa koji onemogućavaju korupciju“, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.