HNK
0

Boras potvrdio da će plate biti smanjene

FENA
Nakon zajedničkog sastanka predstavnika Vlade HNK-a i predstavnika Sindikata korisnika kantonalnog budžeta, predsjednik Vlade Srećko Boras izjavio je za novinare kako će Interventni zakon biti proveden, što znači da će plate svim korisnicima budžeta biti smanjene za 10 posto.

Po njegovim riječima, danas je s predstavnicima sindikata održan konstruktivan sastanka, na kojem je bilo riječi o svim mjerama koje su vezane uz Interventni zakon i za zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Boras je također pojasnio kako se plaće moraju smanjiti bez obzira na uštede, jer se to izričito navodi u Interventnom zakonu, gdje su, kako je kazao, jasno navedene sve stavke koje se trebaju ispoštivati u svakom budžetu i na svim nivoima vlasti u BiH.

Komentirajući današnji sastanak predsjednik Sindikata učitelja HNK-a Slavko Lauš kazao je kako je danas otvoreno jedno novo poglavlje u razgovorima s predstavnicima Vlade, ali da je Vlada Odluku o smanjenju plata donijela vrlo 'jednostavno', čime bi prosvjetni radnici, kako je kazao, bili zakinuti za oko 300 konvertibilnih maraka svojih primanja, na što oni neće pristati.

"Kada je riječ o platama, mislim da bi sva ministarstva trebala vidjeti koliko mogu dati svog udjela. Mi smo spremni dati svoj udio, ali zahtijevamo da se plate ne smanjuju", kazao je Lauš.

On je također najavio kako nastava na području HNK-a neće započeti 7. septembra ako dođe do smanjenja plata za 10 posto.