BiH
0

Boračkoj populaciji dodijeljeno 106 stanova u trajno vlasništvo

FENA
Roditelji šehida i poginulih boraca, njih 60, 30 ratnih vojnih invalida i 16-oro djece bez oba roditelja dobili su danas ključeve novoizgrađenih stanova u naselju "Buča Potok“ po principu "ključ u ruke“.

Kako je saopćeno iz Vlade Kantona Sarajevo, riječ je o dijelu projekta koji se realizira posljednjih pet godina s ciljem stambenog zbrinjavanja boračke populacije.

Projekt se u potpunosti realizira sredstvima Ministarstva za boračka pitanja KS u saradnji sa Kantonalnim fondom za izgradnju stanova.

-Do sada smo zahvaljujući naporima prethodnog i ovog saziva Vlade KS, poštujući odredbe Zakona o dopunskim pravima boraca, uključujući i ovih 106 stonova, dodijelili ukupno 334 stana. Svaka od porodica dobila je obaveznih 40 kvadrata stambenog prostora, te dodatnih 10 kvadrata po članu porodičnog domaćinstva, naveo je ministar za boračka pitanja Hajrudin Ibrahimović.

Premijer Kantona Sarajevo Samir Silajdžić naglasio je da su ovi stanovi dodijeljeni onima koji su najzaslužniji za odbranu Sarajeva i BiH.

Ovim projektom KS, kako je naglasio, pokazuje razumijevanje za pripadnike ove kategorije stanovništva i radi ono što je zadatak postojanja vlasti.

Kako je rečeno, u proceduri je još 400 zahtjeva za dobivanje stanova, te je izvjesno da će i za one kojima još nije sagrađen stan, lokacije stanovanja biti Rosulje I i II i Šip. Projekt će biti nastavljen sve dok postoji potreba ove populacije za rješavanjem stambenog pitanja.