Sarajevo
0

Boračke organizacije protiv pritisaka na Komisiju za izbor i imenovanje sudije

FENA
Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici u Sarajevu podržao je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) koje je osudilo pritisak zvaničnika međunarodne zajednice na Komisiju za izbor i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH.

Odbor je pozvao Komisiju i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH da imenovanje izvrše u sladu sa Ustavom BiH i mišljenjem Ustavnog suda BiH, a ne na osnovu političkih pritisaka i podobnosti koje se time žele propisati.

U današnjem saopćenju Odbora se podsjeća da je Ustavni sud BiH prošle sedmice ocijenio da svih pet kandidata koji su ušli u uži krug zadovoljava Ustavom propisane kriterije, te da se u svakom pojedinačnom slučaju bez sumnje radi o "istaknutom pravniku visokog moralnog ugleda".

Grupa od pet kandidata sastoji se od čelnika Instituta za nestale, osobe i dugogodišnjeg borca za ljudska prava, bivšeg predsjednika Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH, savjetnika za ustavnopravna pitanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji ima titulu doktora prava, sudije Ustavnog suda FBiH, te više pravne savjetnice na Ustavnom sudu BiH.

Pored tih činjenica, dodaje Odbor u saopćenju, međunarodni zvaničnici nepotrebno politiziraju proces, te podnose zahtjeve za "opću podobnost".

Ocjenjuje se indikativnim da su se međunarodni zvaničnici odlučili za pritisak kod izbora za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije BiH, i to za poziciju na koju je trenutno kandidirano pet Bošnjaka. Takav pritisak izostao je prošle godine kada je Skupština RS-a izabrala Krstana Simića, tadašnjeg poslanika u istoj Skupštini čija je karijera uključivala odbranu niza ratnih zločinaca u Haškom tribunalu, kaže se u saopćenju Koordinacionalnog odbora boračkih organizacija Kantona Sarajevo.